DIÉTA

Íme a legnagyobb diétacsapda! Így kerülheted el

Aki diétába kezd, gyakran mániákusan figyeli a súlyát. Ám a mérleg nem a legjobb segítőtárs a fogyókúrában. Mutatjuk is, hogy miért!
címkék:
  • Szerző: Ripost

1. A súly csak egy szám

Ez nem közhely: a kilók puszta száma nem mutatja meg, hogy nézel ki, hogy érzed magad, és egészségesebb vagy-e, mint tegnap. Az egészséghez nemcsak a testsúly tartozik hozzá, hanem az is, hogy eljutottál-e a sportolni, milyen a vércukorszinted, vagy mekkora a derékméreted – pedig ezek sokkal fontosabb dolgok, mint az, hogy hány kiló vagy.

2. A súlyod napközben is változik

Ha vizes a hajad, ha cipő és ruha van rajtad, ha sok vizet ittál – ezek mind hatással vannak a súlyodra. A szénhidrátban és nátriumban gazdag élelmiszerek ráadásul a vízvisszatartást segítik a szervezetben, ami szintén növeli a súlyodat. Erőteljes edzés után viszont kicsivel kevesebbet mutathat a mérleg, ám ez csak addig tart, amíg nem iszol egy pohár vizet – ezt azonban nem hagyhatod ki, ha egészséges akarsz maradni. Elég, ha csak hetente egyszer méred magad, ugyanannak a napnak körülbelül azonos órájába, így nem fogsz megkattanni a folyton változó súlyodtól.

3. Egy hónapon belül is változik a súlyod

A testsúlyt a menstruációs ciklus is befolyásolja: mielőtt megjönne, pár napig több vizet tart vissza a szervezet, így nagyobb lesz a súlyod. Amikor megjön, akkor pedig a mérleg nyelve visszaáll a normál állapotra.

4. A mérleg nem mutatja meg, mennyire erős vagy

Az izom köztudottan nehezebb a zsírnál, így ha erősítő edzésbe kezdesz, egy idő után akár többet is nyomhatsz, mint korábban – ám a tested egyre feszesebb és formásabb lesz. Eszedbe ne jusson a mérlegre hallgatni, inkább azt figyeld meg, hogy már nem feszül annyira a farmerod.

5. A mérleg nem dicsér meg, ha figyelsz magadra

Sőt, le is lombozhat, ha nem tetszik, amit rajta látsz. Pedig ha odafigyelsz magadra, és legalább annyit megteszel, hogy minden nap gyalogolsz egyet, vagy egészséges turmixot iszol reggelire, már jó úton jársz. A szokásaid sokkal többet számítanak, mint a testsúlyod.

6. A mérleged rossz szokások felvételére buzdíthat

Ha az egyetlen motivációd az, hogy fogyj, akkor könnyen beleszaladhatsz olyan egészségtelen szokásokba, mint a túlságosan megszorító diéta, vagy az extrém mennyiségű edzés. Pedig jobb, ha inkább egyszerűen csak több zöldséget és gyümölcsöt eszel, és olyan mozgásformát keresel, amit szeretsz.

7. A mérleg egyszerűen negatív

Ha megszállottan méred magad, akkor egy idő után csak arra figyelsz majd, mit hagyj el az étrendedből, miről kell leszoknod, és mennyit kell még fogynod. Sokkal jobb lenne, ha pozitívabban állnál hozzá a testedhez, egészségesebb szokásokat vennél fel, és bátran gratulálnál magadnak, ha elérsz egy célt.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?