
Mindenki erről beszél: Ez az étrend garantálja az öregedés lassítását!
Hiszen az egészségünk mindennél fontosabb.
Egy igazán személyre szabott étrend jelentős változást hoz az ember életében lelkileg és fizikailag is egyaránt. Az életkor előrehaladtával a szervezetünk természetes változásokon megy keresztül, például csökken az izom- és csonttömeg, ezért különösen fontos, hogy az étrendünk alkalmazkodjon ezekhez az igényekhez. A megfelelő táplálkozás nemcsak a jó közérzethez járul hozzá, hanem segíthet megelőzni a csontritkulást és az izomvesztést is.

Ez az étrend meghatározza a későbbi éveink minőségét
Az egészséges öregedéshez nemcsak a táplálkozás, hanem a rendszeres testmozgás, elegendő alvás és a stressz kezelése is hozzátartozik. Mindezek közül azonban az étrend szerepe kiemelkedő. Az idősebb szervezet kevésbé hatékonyan hasznosítja a fehérjét, ezért 65 éves kor felett a fehérjeszükséglet növekszik, míg a fiatalabb felnőtteknek napi 0,8 g/testsúlykilogramm fehérje ajánlott, addig az idősebbeknek legalább 1 g/testsúlykilogramm. Ez például egy 60 kg-os idős ember esetében napi 60 grammot jelent.
Fehérjét állati forrásokból – hús, hal, tojás, tejtermékek és növényi forrásokból – hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék – egyaránt nyerhetünk, olvasható a Mindmegette cikkében. Az állati fehérjék teljes értékűek, azaz minden esszenciális aminosavat tartalmaznak, de a növényi fehérjék is rendkívül fontosak, főként a változatos étrend részeként.
A rendszeres fehérjebevitel segíti az izomtömeg megtartását, csökkenti a csontritkulás esélyét, támogatja az immunrendszer működését és hozzájárul a sejtek regenerációjához. A kulcs a tudatosság vagyis nem kell bonyolult szabályokat követni, elegendő odafigyelni a napi fehérjebevitelre és a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Így az időskor is aktívan, energikusan és örömtelien telhet.



