
Meghökkentő, de igaz: Ha így fogyasztod a szalonnát, gyógyítja a testedet
Főételekbe sütve, magában reggelire vagy vacsorára sokan szeretik fogyasztani, de még többen vannak, akik teljesen leírják, mondván, hogy hizlal. Pedig mértékkel fogyasztva a szalonna nem vezet súlyfelesleghez, és emellett nagyon egészséges is!
A magyar étrend szerves része volt évszázadokon keresztül, de napjainkra eléggé visszaszorult. A szalonna legfeljebb kiegészítője a magyaros fogásoknak, van, aki a paprikás krumpli vagy a lecsó alá süt pár kockával, és persze ne feledkezzünk meg a túrós csuszáról sem! De még nagyapáink korában főétkezésnél is rendszeresen fogyasztották, a kemény fizikai munka előtt vagy után fehér kenyérrel, hagymával. Manapság a zsírtartalma miatt sokan tartanak tőle, és inkább egyáltalán nem is veszik meg. Nemcsak a hízástól, de a magas koleszterinszinttől is tart, aki inkább kihagyja az étrendjéből, pedig a szalonna jól fogyasztva jótékony hatással lehet a szervezetre.

Tökéletes „mentes” élelmiszer
A jóféle, házi vagy házi jellegű szalonna mindenféle adalékanyagtól mentes, ugyanakkor tele van hasznos tápanyagokkal, melyek energiát adnak, hosszú időre eltelítenek, és a szalonna nem okoz vércukor-ingadozást sem – vagyis ha szalonnát eszel reggelire, hosszú ideig nem leszel újra éhes.
Nem minden zsír rossz
Valljuk be, az tény, hogy a szalonna zsírtartalma rendkívül magas, de ez nem jelenti azt, hogy veszélyes lenne a szervezetre. Sőt: a hagyományosan érlelt változatokban nagy arányban vannak egészséges zsírok, melyek támogatják az agyműködést, segítenek fenntartani a hormonális egyensúlyt. A szalonna omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, ha természetes táplálékot kapott a disznó, amiből készült; a házi sertésből készült szalonna, főleg, ha legelt is a sertés, emiatt igazi kincs.
A szalonna vitaminokat is tartalmaz
Erre kevesen gondolnak, amikor szóba kerül a szalonna: olyan, zsírban oldódó vitaminok vannak benne, melyek támogatják az immunrendszer működését és a csontok egészségét. Az A-, D-, E- és K-vitaminok mellett a szalonnában nagy mennyiségű szelén és cink is van.
Így érdemes fogyasztani
Rengeteg előnye mellett azért nem szabad arról megfeledkezni, hogy a szalonna nagyon kalóriadús, egy 10 dkg-os szelet 600-700 kcal is lehet. A magas sótartalom és a nagy zsírmennyiség, ha egyoldalúan táplálkozol és túl sok szalonnát eszel, elnyomják az előnyöket. Érdemes rendszeresen enni, de nem mindegy, mennyit: heti legfeljebb 1-2 alkalommal, legfeljebb egy 20-30 grammos szeletet érdemes enni; ha erős fizikai igénybevételnek vagy kitéve, pl. sport vagy nehéz munka, akkor 40 gramm is beleférhet. Fogyassz mellé teljes értékű szénhidrátot, pl. rozskenyeret, teljes kiőrlésű pékárut vagy kovászos kenyeret, és minél több zöldséget vagy savanyúságot, így nemcsak a sósságot és a zsírmennyiséget kompenzálod, de rostokat, vitaminokat is beviszel a szervezetedbe. Az sem mindegy, milyen szalonnát választasz: kerülni kell az adalékanyagokkal teli termékeket, inkább keress hagyományos módon érlelt és füstölt szalonnát – termelői hentesboltokban nagy eséllyel találsz is, bátran kérdezz rá, hogyan készült, amit árulnak.






