
Hagyd ki a multivitamint: 5 tápanyagban gazdag étel, amit az orvosok ajánlanak helyette
Ezek az alternatívák elégítik ki az egészségügyi igényeidet.
A mai világban szinte minden ember, aki az egészségére figyel, egy gyors és hatékony megoldáshoz fordul: a multivitaminhoz. Egészségügyi szakértők szerint azonban nem elég hatékony kizárólag táplálékkiegészítőkre támaszkodni. Két egészségügyi szakember osztotta meg a leggyakoribb multivitamin összetevők élelmiszer alapú helyettesítőit.

Az alábbiakban öt, orvos által jóváhagyott ételt találsz, amelyek természetes módon helyettesíthetik vagy csökkenthetik a multivitaminoktól való függőségedet. Ezek közül néhány meglepő lehet.
Spenót
Dr. William Li, orvos, tudós és író, megjegyezte, hogy a spenót tele van szükséges tápanyagokkal, beleértve az A-, C-, B1- (tiamin) és B2- (riboflavin) vitaminokat. A leveles zöldségek B3- (niacin), B6-, B9- (folát) és E-vitamint is tartalmaznak.
A spenót segíthet csökkenteni a vérnyomást, ami fontos a szív- és érrendszeri egészség, valamint a stroke megelőzése szempontjából.
– mondta.
Papaya
A papaya kiváló A- és C-vitaminforrás, mondta Li, a 2019-es „Eat to Beat Disease” című könyv szerzője. A trópusi gyümölcs B5-, B9- (folát) és E-vitamint is tartalmaz, amelyek támogatják a hormonok, a sejtek és az immunrendszer egészségét.
A papaya segíthet csökkenteni a gyulladásokat és javítani az immunitást, valamint segítheti az emésztést.
– mondta Li.
Lencse
A lencse tele van B-vitaminokkal, mondta Li, beleértve a B1-et (tiamin), B2-t, B3-at, B5-öt, B6-ot és B9-et.
A hüvelyesek javíthatják az anyagcserét, csökkenthetik a rossz LDL-koleszterinszintet és a gyulladást.
– jegyezte meg Li.
Bogyók
Az áfonya, málna, eper vagy bármilyen bogyós gyümölcs hozzáadása a napi étrendedhez játékváltó lehet, mondta Dr. David Kahana. Minden bogyós gyümölcs erős antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek a gyulladások leküzdésében és támogatják a szív egészségét.
Zsíros halak
Kahana zsíros halakat, például lazacot és szardíniát ajánlott a napi tápanyagszükséglet fedezésére. Ezek a halak tele vannak omega-3 zsírsavakkal az agy és a szív egészségéért.
Li hozzátette, hogy bár nincs semmi baj a multivitaminnal, mindig a teljes értékű ételfogyasztás a legjobb módja az alapvető vitaminok bevitelenek - írja a Fox News.
Ez azért van, mert az élelmiszerek nemcsak vitaminokat, hanem számos más hasznos makro- és mikrotápanyagot is tartalmaznak.






