RETRO RÁDIÓ

Ez az étel sztár, a maga módján

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2020. 07. 08. 18:55

Akár össze is veszhetnénk a bajorokkal, hogy „bajoricum” vagy hungaricum étel-e a csülök. Nem baj, de a veszekedés közben-után együnk meg velük együtt is egy jó csülköt.

A bajorok is erősek csülökben, de nekik ez csak sörkorcsolya. Míg a mi tányérunkra fő fogásként egyértelműen a nemzeti hagyomány részeként kerül. A csülök igazi sztár a magyar ételek világában.

Az igazán jó sült csülöknek ropogós a bőre, húsa omlós és puha, azonnal leválik a csontról. A bőr alatti cupákos rész kívánatosan rezeg, és szinte elolvad, ha az ember a szájába veszi.

Mivel a csülök igazi, emberes étel – és hát nem a nők kedvence -, legjobb, ha eleve a férfi ízlése szerint készül el. Nem is kell arra várni, hogy a feleség, a barátnő vagy más asszonynép fáradjon vele, hiszen a csülökhöz a férfiak értenek legjobban. Na persze ismerni kell hozzá egyetlen régi trükköt, amitől tényleg tökéletes lesz! Abból kell kiindulni, hogy a csülök húsa meglehetősen kötött, inas – izmos, nem olyan egyszerű bánni vele. A profik viszont nem hibáznak, pontosan tudják, hogy a csülköt először meg kell főzni, a sütés csak aztán következik!

HOZZÁVALÓK:

4-6 főre

  • 2 nagyobb csülök
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 kg hagyma
  • 4-5 babérlevél
  • 1 ek. szemes bors
  • 1 tk. szemes kömény
  • 1 tk őrölt majoranna
  • 2 ek. só
  • 2 dl sör a sütéshez
  • ÍGY KÉSZÜL

  • Tegyük a csülköket egy nagyobb lábosba, és engedjük fel vízzel úgy, hogy ellepje.
  • Mehet a vízbe a babérlevél, 1 fej fokhagyma pucolva, cikkekre szedve, a szemes bors, a majoránna és a só. A csülköt legalább 2 órán keresztül főzzük alacsony lángon. Az utolsó 10 percben kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra.

  • A hagymát hámozzuk meg és negyedekbe vágva terítsük el a tepsin. Ha már nagyjából megpuhult a hús, emeljük át tepsibe, a hagymaágy tetejére. Fontos, hogy a csülök leginkább bőrös fele legyen fölül! A második fej fokhagymát zúzzuk össze és masszírozzuk a húsba, Igény szerint sózzuk és szórjuk meg köménymaggal, majd öntsük alá a sört vagy egy keveset a főzővíz levéből. Takarjuk le fóliával, mehet is a sütőbe! Elviekben nem kell olajat önteni alá, mert sütés közben sok zsírt ereszt magából. De akit megnyugtat, csak bátran tegyen hozzá olajat vagy zsírt.

  • Jó másfél órán keresztül süssük így a húst, ezalatt elképesztően omlós és puha lesz! Menet közben többször is meglocsolhatjuk az alatta összegyűlő pecsenyelével. Másfél óra múltával vegyük le a fóliát és emeljük 200 fokra a hőt. Ebben a fázisban pirosra, ropogósra sül a csülök bőre és elnyeri isteni külalakját! Ha van pirító funkció a sütőn, az utolsó 1-2 percre bekapcsolhatjuk. Figyeljünk oda, nehogy odakapjon a csülök bőre!

    A sörben sült csülök egyszerű, de nagyszerű étel, nem kell túlragozni tálaláskor sem. Jól megy hozzá a tört krumpli házi vegyes csalamádéval, paprika savanyúsággal vagy céklával, de ha csak friss kenyér, no meg behűtött sör kíséretében tesszük az asztalra, úgy is tökéletes!

    Csülköt vásárolni kockázatos dolog, hiszen a hagyomány szerint a csülök főzését csontosan kell megkezdeni – sőt pont a csontról való leválása jelzi, hogy megfőtt. Ezért aztán a csülök minőségét jótékonyan elfedi a bőr, s csak a konyhai műveletek közben derül fény, hogy milyen is a zsír-hús arány. Ez az első csülkök esetében többnyire a zsír javára dől el, nagyobb mennyiségű színhús inkább a hátsó csülköktől remélhető. A nyers csülök is mindenre alkalmas, amire általában a sertéshúsokat használni szokták. A belőle készült pörkölt már-már körömpörkölti szaftokkal kápráztat – a rengeteg zsír és bőr megfelelő fűszerezéssel az erre fogékonyaknak mennyei ízeket képes produkálni. A legkedveltebb csülkös recept, a Pékné-módra elkészített, krumplival és hagymával, mely rajongói számára megunhatatlan.

    Tippek

    Sütés közben locsolgassuk, a saját szaftján kívül a sört ajánlunk. Az előfőzés alól kivételt képezhet, ha első csülökkel próbálkozunk – ekkor viszont alacsony (80 fok körüli) hőmérsékleten 4-5 órát kell sütnünk a csülköt, mindaddig, amíg a hús hőmérséklete – ehhez speciális hőmérő is szükséges – el nem éri a sütő hőmérsékletét.

    Ha a csülköt ropogós bőrérét szeretjük, akkor mielőtt sütni kezdenénk, félig-meddig főzzük meg, nehogy a bőr alatt a csont-közeli húsok nyersek maradjanak.

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.