Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK
Létrehozva: 2016.09.10.

Kiderült az olasz titok: így maradhatsz karcsú, ha imádod a tésztát!

Meglepõ eredménnyel zárult egy komoly táplálkozástudományi kutatás. A lényege: nem tilos tésztát enni, csak néhány trükköt kell bevetni, hogy megmaradjon a karcsúság!

Szerző Fehér Elena

A szénhidrátoknak azóta van rossz hírük, amióta a fehérjedús diéták egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Azonban egy tanulmány megerősítette azt, amit az olaszok mindvégig tudtak:

a tészta valójában nem hizlal, sőt akár karcsú is maradhatsz, ha okosan eszed!

A vizsgálatban 2005 és 2010 között 14402 férfi és nő vett rész és 2011 és 2013 között további 8964. Mindkét csoport esetében az alanyok  testtömeg indexet (BMI) valamint a derék- és csípőméreteket elemezték a résztvevőkön.

Az eredmények azt mutatták, hogy mindkét csoportban a testtömeg index , a haskörfogat és derék-csípő arány is alacsonyabb volt azok körében, akik tésztát fogyasztottak. Természetesen volt egy kitétel: a kalóriabevitel nem haladhatta meg a napi ajánlott mértéket. 

A kutatók továbbá úgy vélik, hízás szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztából főzöd például a spagettit és természetesen az is fontos, hogy mivel tálalod. Licia Iacoviello táplálkozástudományi szakértő szerint az úgynevezett mediterrán étrend tészta mellett is egyensúlyt biztosít hosszú távon.

Vagyis ha paradicsomot, hagymát, fokhagymát és olívaolajat eszel a tésztához, és nem léped túl az ajánlott szénhidrátbevitelt, akkor nem fog rád rakódni plusz kiló.

A feltétek és a jól eltalált szószok ugyanis képesek ellensúlyozni a tészta hizlaló hatását, mégpedig azáltal, hogy lassítják a szénhidrátok felszívódását. Így akár egy tésztavacsoránál is elkerülhető lehet, hogy evés után kiugorjon a vércukorszint.

A másik, amire oda kell figyelni, az nem más, mint a tészta főzése. Ugyanis ha nem főzöd túl, akkor a tésztában lévő keményítő nem tud teljesen elbomlani, a nagyobb molekulák emésztése mindig hosszabb időbe telik. A túlfőtt tésztában az alkotók is szétesnek, az összetett szénhidrátokból egyszerű szénhidrátok keletkeznek és ebben formában gyorsabban megemelik a vér cukorszintjét. 

Érdemes tehát úgy enni a tésztát, ahogy az olaszok is teszik: al dente, mert így sokkal kíméletesebb!

S hogy az milyen is? A jól elkészített tészta már nem kemény, de nem is főtt szét.

 

Forrás: actitudfem.com

 

 

origo.hu

Szívrohamot kapott az olimpiai bajnok magyar tornász, Ónodi Henrietta

ripost.hu

Svéd uborkasaláta télire: ha így rakod el, friss és roppanós marad

metropol.hu

Rajokban állnak a mentők a Balatonon: rettenetes, ami ott történt

mandiner.hu

Felelőtlenség volt vagy egyedi ötlet a Szajna-parti megnyitó a franciáktól?

ripost.hu

Összeroppant a gyásztól Katus Attila

magyarnemzet.hu

„Milák minden lépését megtervezte ebben a háborúban”

ripost.hu

Miért viselkedik így Milák Kristóf? Kitálalt a világbajnok legenda

mindmegette.hu

Mit főzöl hétvégén? Ezekkel a receptekkel fuss neki a vasárnapi ebédnek, és a neved is imába foglalják

ripost.hu

Pár nap, és milliárdok találnak rá az igaz szerelemre – ígéri a jós

ripost.hu

„Harcosként emelkedsz fel az angyalok közé” – összeomlott a gyásztól a magyar olimpikon

ripost.hu

Ezek nem lehetnek majd a gyerekeknél szeptembertől az iskolában: itt a lista!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

DIÉTA

50 kilót dobott le magáról az anya-lánya páros, elárulták, hogyan

DIÉTA

Filléres trükk: ennyit kell tenned, és lerobban rólad a hasi zsír!

DIÉTA

"95 kilót fogytam azzal, hogy egy dolgon változtattam: már így eszem"

YESSS

5 nyári frizura, ami ötven fölött a legcsinosabb

YESSS

A mai modern, sikkes nő frombrét visel, mutatjuk, hogy mi az

YESSS

5 remek alakformáló fürdőruha, amiben te is szexi lehetsz

YESSS

Ebben a farmersortban leszel őrülten szexi! Mutatjuk, mivel vedd fel

YESSS

Öltözz úgy, mint Marilyn Monroe. Ezekben a szettekben te is olyan leszel, mint a legenda