6 éve

Kiderült az olasz titok: így maradhatsz karcsú, ha imádod a tésztát!

Meglepõ eredménnyel zárult egy komoly táplálkozástudományi kutatás. A lényege: nem tilos tésztát enni, csak néhány trükköt kell bevetni, hogy megmaradjon a karcsúság!

Szerző Fehér Elena

A szénhidrátoknak azóta van rossz hírük, amióta a fehérjedús diéták egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Azonban egy tanulmány megerősítette azt, amit az olaszok mindvégig tudtak:

a tészta valójában nem hizlal, sőt akár karcsú is maradhatsz, ha okosan eszed!

A vizsgálatban 2005 és 2010 között 14402 férfi és nő vett rész és 2011 és 2013 között további 8964. Mindkét csoport esetében az alanyok  testtömeg indexet (BMI) valamint a derék- és csípőméreteket elemezték a résztvevőkön.

Az eredmények azt mutatták, hogy mindkét csoportban a testtömeg index , a haskörfogat és derék-csípő arány is alacsonyabb volt azok körében, akik tésztát fogyasztottak. Természetesen volt egy kitétel: a kalóriabevitel nem haladhatta meg a napi ajánlott mértéket. 

A kutatók továbbá úgy vélik, hízás szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztából főzöd például a spagettit és természetesen az is fontos, hogy mivel tálalod. Licia Iacoviello táplálkozástudományi szakértő szerint az úgynevezett mediterrán étrend tészta mellett is egyensúlyt biztosít hosszú távon.

Vagyis ha paradicsomot, hagymát, fokhagymát és olívaolajat eszel a tésztához, és nem léped túl az ajánlott szénhidrátbevitelt, akkor nem fog rád rakódni plusz kiló.

A feltétek és a jól eltalált szószok ugyanis képesek ellensúlyozni a tészta hizlaló hatását, mégpedig azáltal, hogy lassítják a szénhidrátok felszívódását. Így akár egy tésztavacsoránál is elkerülhető lehet, hogy evés után kiugorjon a vércukorszint.

A másik, amire oda kell figyelni, az nem más, mint a tészta főzése. Ugyanis ha nem főzöd túl, akkor a tésztában lévő keményítő nem tud teljesen elbomlani, a nagyobb molekulák emésztése mindig hosszabb időbe telik. A túlfőtt tésztában az alkotók is szétesnek, az összetett szénhidrátokból egyszerű szénhidrátok keletkeznek és ebben formában gyorsabban megemelik a vér cukorszintjét. 

Érdemes tehát úgy enni a tésztát, ahogy az olaszok is teszik: al dente, mert így sokkal kíméletesebb!

S hogy az milyen is? A jól elkészített tészta már nem kemény, de nem is főtt szét.

 

Forrás: actitudfem.com

 

 

Szerző Fehér Elena

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Zelenszkij kemény fenyegetése

origo.hu

Bódi Sylvi a parton fekve mutogatja a fenekét - kép

metropol.hu

Tragédia a színházban: a közönségre szakadt a tető

vg.hu

Oroszország elfoglalta az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöki székét

ripost.hu

Tombolt a vihar Pécsett: lapátolni lehet a lezúduló jeget

magyarnemzet.hu

Hihetetlen, mivel oldanák meg a kínaiak a népességfogyást, ilyen még a világon sehol nem volt

origo.hu

Kísérteties a hasonlóság Tóth Andi mostani és korábbi szakítása között

travelo.hu

Mától újra jár a fogaskerekű és működik a TELEfogas szolgáltatás is

ripost.hu

Így metszd meg most a levendulát, hogy nyáron gyönyörű legyen

ripost.hu

"Meghan Markle elborzadva jött rá, hogy Harry csak milliókat ér, nem milliárdokat"

ripost.hu

Holtan találtak egy földönkívülit: retteg az egész falu

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

DIÉTA

Tojásdiéta: igy adhatsz le könnyeden 3 kg-t egy hét alatt

YESSS

A szűk farmernek lőttek, jönnek a nőies darabok

DIÉTA

Kiderült a nagy titok: ez okozza a diéta közbeni ingerültséget

DIÉTA

Kiderült az igazság: emiatt vékonyak a lányok

DIÉTA

Csak úgy repülnek rólad a kilók, ha így iszod a vizet

DIÉTA

Ezek az ínycsiklandó szószok szabotálják a fogyásodat. Mutatjuk!

DIÉTA

Erre az 5+1 élelmiszerre mindig mondj nemet, ha fogyni akarsz!

DIÉTA

Ezt a hibát kerüld el, ha a sport mellett fogyni is szeretnél