MEDICINA

Vigyázz, a kalcium nem hatásos allergiára!

Egyre több orvosi portálon jelenik meg az a tény, hogy a korábban gondoltakkal ellentétben a kalcium egyáltalán nem hat az allergiás tünetekre, így alkalmazása teljesen indokolatlan. Sőt, veszélyes is lehet, ha súlyos tünetek esetén az orvos helyett a kalciumban bízunk.
címkék:
  • Szerző: Ripost

- A magyar orvosi közgondolkodásból sajnos nehéz kiirtani az allergia esetén adott kalcium mítoszát – mondja Dr. Szakács Krisztina gyermekorvos.

Pedig a hatásosságát semmi nem támasztja alá, és alkalmazását egyik mértékadó nemzetközi orvosportál sem ajánlja. Évekkel korábban kapható volt egy olyan allergia elleni készítmény, amely ugyan antihisztamint tartalmazott, de a kalcium is fel volt tüntetve az elnevezésében. Talán így terjedhetett el ez a tévhit, amelynek sajnos sok orvos is még mindig bedől.

Szakértőnk szerint sok enyhébb allergiás reakció 24-48 órán belül magától is elmúlik, vagyis ezekben az esetekben egyértelműen nem a bevett kalcium hat. Ám ahelyett, hogy ezt várnánk, érdemes inkább vény nélkül is kapható, modern, második, harmadik generációs antihisztamin-készítményt adni. Ezek az allergia elleni szerek már nem okoznak álmosságot, és gyorsan mérséklik a kellemetlen tüneteket.

Nagy kiterjedésű, vagy terjedő csalánkiütés esetén, a torokban levő gombócérzés esetén érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni, ilyenkor az orvos a szájon át szedhető szteroidok alkalmazását is mérlegelheti

  –mondja Dr. Szakács Krisztina. – A bizonyos ételek (pl. mogyoró, magvak, málna, eper) fogyasztása vagy rovarcsípés esetén súlyos allergiás reakciókra, anafilaxára hajlamosaknak az orvos izomba beadható adrenalin-injekciót is felírhat, ezt mindig maguknál kell tartaniuk, mert adott esetben életmentő is lehet.

címkék:
És ezeket olvastad már?