MEDICINA

Vi­gyázz, a kal­cium nem ha­tá­sos al­ler­gi­ára!

Egyre több or­vosi por­tá­lon je­le­nik meg az a tény, hogy a ko­ráb­ban gon­dol­tak­kal el­len­tét­ben a kal­cium egy­ál­ta­lán nem hat az al­ler­giás tü­ne­tekre, így al­kal­ma­zása tel­je­sen in­do­ko­lat­lan. Sőt, ve­szé­lyes is lehet, ha sú­lyos tü­ne­tek ese­tén az orvos he­lyett a kal­ci­um­ban bí­zunk.

- A magyar orvosi közgondolkodásból sajnos nehéz kiirtani az allergiaesetén adott kalcium mítoszát – mondja Dr. Szakács Krisztina gyermekorvos.

Pedig a hatásosságát semmi nem támasztja alá, és alkalmazását egyik mértékadó nemzetközi orvosportál sem ajánlja. Évekkel korábban kapható volt egy olyan allergia elleni készítmény, amely ugyan antihisztamint tartalmazott, de a kalcium is fel volt tüntetve az elnevezésében. Talán így terjedhetett el ez a tévhit, amelynek sajnos sok orvos is még mindig bedől.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Pinterest

Szakértőnk szerint sok enyhébb allergiás reakció 24-48 órán belül magától is elmúlik, vagyis ezekben az esetekben egyértelműen nem a bevett kalcium hat. Ám ahelyett, hogy ezt várnánk, érdemes inkább vény nélkül is kapható, modern, második, harmadik generációs antihisztamin-készítményt adni. Ezek az allergia elleni szerek már nem okoznak álmosságot, és gyorsan mérséklik a kellemetlen tüneteket.

Kalcium helyett inkább a modern antihisztaminokban bízz!
Kalcium helyett inkább a modern antihisztaminokban bízz!
Fotó: Pinterest
Nagy kiterjedésű, vagy terjedő csalánkiütés esetén, a torokban levő gombócérzés esetén érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni, ilyenkor az orvos a szájon át szedhető szteroidok alkalmazását is mérlegelheti

–mondja Dr. Szakács Krisztina. – A bizonyos ételek (pl. mogyoró, magvak, málna, eper) fogyasztása vagy rovarcsípés esetén súlyos allergiás reakciókra, anafilaxára hajlamosaknak az orvos izomba beadható adrenalin-injekciót is felírhat, ezt mindig maguknál kell tartaniuk, mert adott esetben életmentő is lehet.