INSIDER

Un­do­rító ál­la­po­tok, erre hasz­nál­ták a ka­csa­te­te­me­ket Bács-Kis­kun me­gyé­ben

Szá­mos durva prob­lé­mára de­rí­tett fényt a Nébih. Az érin­tett te­le­pen sú­lyos bün­te­tést szab­tak ki a szak­em­be­rek.
  • Szerző: Ripost

Jelentős mennyiségű, takarmányozásra szánt kacsatetemet találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Bács-Kiskun megyei gazdaságban. A telepen nevelt sertések jelöletlenek voltak, eredetük és állategészségügyi állapotuk pedig ismeretlen. A súlyos hiányosságok miatt a Nébih azonnali hatállyal forgalmi korlátozást rendelt el a telepen tartott sertésekre.

Halomban álltak a kacsatetemek azon Bács-Kiskun megyei sertéstartó gazdaságban, ahol lakossági bejelentés alapján a napokban helyszíni ellenőrzést tartottak a Nébih szakemberei. A gazdasági udvar egyik helyiségének padján mintegy 40 kacsahulla hevert, a dögökből a vizsgálat időpontjában is kölyökkutyák falatoztak.

EZT OLVASTAD MÁR?

Ugyanebben a helyiségben, 4 műanyag zsákban, zsákonként 4-4 kacsatetemet, a fagyasztóládában további 21-et találtak a szakemberek. Az előtérben elhelyezett hordókban és vödörben – ugyancsak kacsák vágásából származó – bél, illetve egyéb vágóhídi hulladék állt. Az állati eredetű melléktermékek ráadásul jelöletlenek voltak, szállításukat dokumentum nem kísérte, az állati eredetű melléktermékek szállítására, tárolására, felhasználásáraaz érintettnek engedélye sem volt.

A sertéstartó gazda elismerte, hogy a tetemeket a sertések takarmányozására szánta.

A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a telepen nevelt sertések jelöletlenek, vásárlási dokumentáció hiányábanaz eredetük ismeretlen. Állategészségügyi státuszukról szintén nem állnak rendelkezésre a szükséges dokumentumok.

A Nébih a fenti hiányosságok miatt azonnali hatállyal forgalmi korlátozást rendelt el az érintett telepen tartott állatokra. Az eljárás folyamatban van, a szabálysértő több százezer forintos bírságra számíthat.

Eközben a címlapon
A hatóság ez úton is felhívja a sertés- és a baromfitartók figyelmét, hogy a madárinfluenza és az afrikai sertéspestis (ASP) megelőzéseérdekében az állattartásra és az állati eredetű melléktermékek megsemmisítésére vonatkozó szabályokat szigorúan be kell tartani.