OTTHONKA

Te hova öntöd az ola­jat sütés után? Mu­tat­juk, mit kel­lene ten­ned

A mo­so­ga­tóba? A vé­cébe? A sze­me­tesbe? Sok bosszú­sá­got okoz a hasz­nált olaj, min­den ház­tar­tás­ban prob­léma, hova ke­rül­jön. Pedig na­gyon egy­szerű a meg­ol­dás!

A háztartásokban leggyakrabban keletkező veszélyes hulladék a használt sütőolaj. Sokan ezt nem is tudják, csak rutinból kiöntik a szemetesbe vagy a vécébe, mosogatóba, és csak akkor bosszankodnak, amikor eldugul a lefolyó. Ez azonban messze nem a legnagyobb probléma, ami a használt olaj miatt keletkezik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nagyobb pusztítást okoz a környezetben, mint hinnéd!

Az olaj a csatornába kerülve nem keveredik a vízzel, és idővel valahol a csőrendszerben dugulást okoz. Ezeken a pontokon felgyülemlik a szennyvíz, máshol keres magának utat, nem a csőrendszerben, ahol idővel eljutna a szennyvíztisztítóba. Így azonban kezeletlenül bekerül a természetes vizekbe, ahol drasztikusan csökkenti az oxigénszintet, és felborítja a vizek természetes egyensúlyát. A szennyvizekben található gombák ugyanis takaróként lepik el a folyók és tavak medrét.

De akkor mit lehet kezdeni vele?

Sütés után várd meg, míg kihűl, majd öntsd műanyag flakonba, és abban tárold. Léteznek átvevőhelyek, ahol le tudod adni, és környezetbarát módon feldolgozzák. Az egyik lehetőség, hogy elviszed egy hulladékudvarba (az elérhetőségeikről itt tájékozódhatsz). Itt magát a flakont is add le, ezt sem szabad a szemétbe dobni!

Most már a MOL egyes benzinkútjain is leadhatod a használt étolajat, érdemes megnézned, a közeledben hol van átvevőhely. Az így leadott olajból biozümeanyagot készítenek, amit gázolajgyártáshoz használnak.

Eközben a címlapon

Van tehát megoldás, érdemes átállni a gyűjtésre, és tartózkodni attól, hogy a vécébe vagy mosogatóba öntsd!