FAZÉK

Sok az almád? A legjobb ötlet, hogy rakd el télire

Tele a kert al­má­val, a pi­a­con is min­de­nütt tor­nyo­sul a sze­zon leg­nép­sze­rűbb gyü­möl­cse. Az alma ked­ves, édes ízét bo­lon­dítsd meg kü­lön­le­ges fű­sze­rek­kel. Igazi cse­mege, ha szép üvegbe te­szed, aján­dék­ként ad­ha­tod va­la­ki­nek

Megnyugtató, jó érzés belekóstolni a megszokott ízekbe, a nagyi megbízható receptje szerint elkészített lekvárokba. Mégis időnként jó kipróbálni valami újat is.

A gyömbér olyan ízvilággal rendelkezik, hogy bármit képes megbolondítani, amihez hozzáadod.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nyakadon az almaszezon. Roskadoznak a kertben az almafák, tele a piac is változatos fajtájú gyümölccsel.

Próbáld ki a gyömbéres almalekvárt!

Hozzávalók

  • 1 ½ kg alma (tisztítás után)
  • 1-2 (bio) citrom lereszelt héja, kifacsart leve
  • gyömbér (3 cm-es darabka tisztítva, lereszelve) vagy 2 maréknyi kandírozott gyömbér, apró kockákra darabolva, esetleg 1 ek gyömbér szirup, de az őrölt gyömbér is megteszi)
  • 30dkg cukor vagy 3 ek méz
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • őrölt fahéj
  • szegfűszeg
  • csillag ánizs
  • szerecsendió
  • citromfű (friss)
  • 1 csomag 3:1 dzsemfix

Elkészítés:

1. Hámozd meg az almát, és vágd darabokra vagy kis gerezdekre. Közben öntözd meg a citromlével, hogy ne barnuljon meg.

2. Egy lábasban a gyömbérrel együtt párold puhára.

3. Ha kész, add hozzá a tetszés szerint kiválasztott fűszereket. Kóstolgasd közben, és hagyatkozz az ízlelő bimbóidra a mennyiségét illetően is.

4. Ha már belőtted az ízét, adagold hozzá a cukrot vagy mézet. Itt se zúdítsd hozzá egyszerre, hanem ízlés szerint adagold.

Eközben a címlapon

5. Végül szórd bele a jam fix-et, és forrald vele még pár percig.

6. Tiszta, csírátlanított üvegekbe öntsd. Tedd rá a szintén tiszta tetőt. Csavard rá, fordítsd meg, és tedd száraz dunsztba.