KÜLFÖLD

Nem elég ha­té­kony az influ­enza el­leni oltás?!

Ez a leg­jobb esz­köz, amellyel meg kell vé­de­nünk ma­gun­kat az influ­enza ellen. Ter­mé­sze­te­sen tö­ké­let­len, de még nem ta­lál­tunk he­lyette job­bat - mondta a fran­cia jár­vány­ügyi szak­értő.
  • Szerző: SZM

Érdekes adatokat tett közzé az influenza elleni oltásról a Santé publique France (Francia Népegészségügyi Intézet). Az eddigi adatok szerint a vakcina az influenza A (H1N1) vírusa ellen 59 %-ban, a H3N2 típusú vírus ellen viszont mindössze 19 %-ban hatékony.

Ezek csak előzetes adatok, amelyek folyamatosan változnak - mondta Dr. Sibylle Bernard-Stoecklin, az intézet járványügyi szakértője.

A gondot az okozza, hogy az influenza időszaka során a vírustörzsek bizonyos fokig módosulnak, ezért a szezon kezdetén hatásos vakcina néha már nem véd a vírus mutált változatai ellen.

“A H3N2 víruscsoportok egyre távolodnak a vakcina törzsétől, és ezek a mutációk a hatékonyság csökkenését okozzák” – nyilatkozta Vincent Enouf, a Pasteur Intézet Nemzeti Influenza Referencia Központjának igazgatóhelyettese.

A H1N1 kevésbé járványos, de megölheti a fiatalokat, mint 2009-ben. H3N2 nagyobb mértékű járványokat okoz, több veszélyeztetett embert ér el és az idősekre is hatással van.

Tavaly a influenza elleni oltás hatékonyságát 38 %-ra értékelték a veszélyeztetett európaiak körében. Akkor 13 000-en haltak bele, közöttük évente átlagosan 2000 idős ember van.

Csak Franciaországban a járvány első három hetében 1100 ember veszítette életét. Mindezek ellenére “ez a legjobb eszköz, amellyel meg kell védenünk magunkat az influenza ellen. Természetesen tökéletlen, de még nem találtunk helyette jobbat” – mondta Dr. Sibylle Bernard-Stoecklin. "De a korlátok betartása - mint például a rendszeres kézmosás, az eldobható zsebkendő használata, a maszk viselése, ha már valaki megfertőződött – talán még az eddigieknél is fontosabb."

Eközben a címlapon

Forrás: Bfmtv