MEDICINA

Most már biz­tos, na­gyon ve­szé­lyes, ha han­go­san hor­kolsz

A hor­ko­lás nem­csak kel­le­met­len, de ve­szé­lyes is, hi­szen sok­szor elő­for­dul, hogy alvás köz­beni lég­zés­ki­ma­ra­dás áll mö­götte. Ám nem­rég egy még ve­szé­lye­sebb ha­tá­sára de­rült fény: a ko­po­nya­csont is el­vé­ko­nyod­hat mi­atta!

Amerikai kutatók szerint a horkolók, és alvási apnoéban, vagyis légzéskimaradásban szenvedők koponyacsontja akár 1,23 milliméterrel is vékonyabb lehet, mint azoké, akik nem horkolnak. Az 1 milliméteres koponyacsont-vékonyodás pedig elég lehet ahhoz, hogy életveszélyes agy- és gerincvelőfolyadék-szivárgás lépjen fel. Ez demenciához hasonló tüneteket, de akár kómát, stroke-ot és halált is okozhat.

Az alvási apnoé, vagyis az alvás közbeni légzéskimaradás akkor lép fel, amikor a torok fala alvás közben elernyed, és elzárja a levegő útját. Ez a betegség a horkolás legtöbb oka. Mechanikus hatása lehet azonban az is, hogy a koponyacsont elvékonyodik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az agyi ér gerincvelői folyadék spontán szivárgása gyakran összefügg az elhízással, és gyakrabban fordul elő középkorú nőknél. Annak pontos mechanizmusa azonban egyelőre nem ismert, hogyan vékonyítja el a koponyacsontot a horkolás, és hogyan növeli ez az agyi és gerincvelői folyadék spontán szivárgását.

Dr. Rick Nelson, a University of Indiana munkatársa, és kutatócsoportja 114, 40 és 60 év közötti személy koponyáját vizsgálta képalkotó diagnosztikai eljárásokkal – közülük 56-an közepes, vagy súlyos alvási apnoéban szenvedtek.

Mik a jelek?

Az agyi és gerincvelői folyadék szivárgásának legfontosabb tünete az erős fejfájás, amely állás közben erősödik, fekve viszony enyhül. De a probléma tünete lehet még a nyaki fájdalom vagy merevség, a hányinger, a hányás, a fényre és a hangokra való érzékenység, az egyensúlyvesztés, a fülcsengés és a hallás megváltozása. Ritka esetben azonban a jelenség a demenciához és a Parkinson-kórhoz hasonló tüneteket is okozhat, sőt, akár stroke-hoz, vagy halálhoz is vezethet. A kezelés általában pihenéssel és hidratációval kezdődik, ám ha ez nem enyhít a fejfájáson, akkor az illető saját vérét fecskendezik be a gerinccsatornába, és megpróbálják lezárni a szivárgás útját. Extrém esetben műtétre is szükség lehet.

A szivárgás általában erős igénybevétel, például sport, esés, vagy hullámvasutazás hatására jön létre.

Egy tavalyi kutatás azt is felvetette, hogy a horkolás kapcsolatban állhat az Alzheimer-kórral is. A légzési nehézségek felgyorsítják a memóriavesztést a rizikócsoportba tartozó emberek esetében.

Az alvási apnoé okozta napközbeni fáradtság szintén figyelemzavart, memória- és gondolkodási problémákat okozhat mindazoknál, akik fogékonyak erre a betegségre. Épp ezért a kutatók remélik, hogy eredményeik nyomán a veszélyeztetettek esetében jobban fognak figyelni az alvással kapcsolatos terápiákra.

Eközben a címlapon