HARCÉL

Lo­pott vi­de­ó­val kam­pá­nyol Sar­gen­tini

Nem­ré­gi­ben be­szá­mol­tunk róla, hogy Ju­dith Sar­gen­tini újabb ma­gyar­el­le­nes vi­de­ó­val kam­pá­nyol Ma­gyar­or­szág ellen. Az össze­ál­lí­tás­ban fog­lal­ta­kat Men­c­zer Tamás ál­lam­tit­kár szin­tén videó üze­net­ben uta­sí­totta vissza. Azt azon­ban még nem tud­hatta, hogy Sar­gen­tini vi­de­ója lo­pott.
  • Szerző: V4NA

A GroenLinks, vagyis a Baloldali Zöldek Judith Sargentiniről közelmúltban megjelent videója hemzseg a jogsértésektől - írja a V4NA.

A holland baloldali párt az alapvető szerzői jogi és büntető jogi jogelveken átgázolva készített és közzétett egy olyan összevágott propagandaanyagot, amelyben forrás feltüntetés és felhasználási

EZT OLVASTAD MÁR?

engedély nélkül használt fel több magyar médium, így a magyar köztévé archívumába tartozó szerzői jog által védett videóanyagot.

Alapvető, nemzetközi jogelv, hogy a más által készített videók szerzői jogi védelem alatt állnak és felhasználásuk kizárólag a jogtulajdonos írásbeli engedélyével és nevének forrásként való megjelölésével lehetséges.

Fotó: MTVA
Fotó: MTVA
Az MTVA honlapján közzétett felhasználási feltételek kifejezetten tiltják írásbeli felhasználási engedély és díjfizetés nélkül az MTVA és jogelődjei által készített videó anyagok felhasználását.

A Baloldali Zöldek az írásbeli engedély beszerzése és a felhasználási díj megfizetés helyett a propagandaanyagukban felhasznált videófelvételeken – nem sok sikerrel – megpróbálták kitakarni a bevágott videófelvételekről a Magyar Televízió csatornáinak logóit és mellőzték a forrás feltüntetését.

A szándékosság és a lopás így megkérdőjelezhetetlen.

Sargentiniék propaganda filmjükkel többszörösen megsértették az MTVA szerzői jogait, megkárosították a jogtulajdonost és a magyar büntető törvénykönyv szerint

olyan bűncselekmény elkövetésével gyanúsíthatóak, amely miatt akár három évig terjedő szabadságvesztés is járhat.