MEDICINA

Ki­de­rült, eddig min­denki rosszul pu­colta a répát! Ezt ront­juk el

Utálsz zöld­sé­get pu­colni? Akkor jó hí­rünk van, lehet, hogy erről ér­de­mes le­szok­nod. A ku­ta­tók sze­rint ugyanis épp a héj alatt rej­tőz­nek a leg­fon­to­sabb vi­ta­mi­nok és más táp­anya­gok.

A legtöbben megtisztítva tesszük a zöldséget az ételeinkbe – pedig így könnyen lehet, hogy a legtöbb vitamint, ásványi anyagot és egyéb hasznos tápanyagot egyszerűen kidobjuk.

Fotó: Pinterest

A zöldségek héja rendkívül gazdag oldhatatlan rostokban, de a vitaminok is itt rejtőznek, különösen, ha a héj színes. Jó példa erre az uborka, amelynek sötétzöld héjában van a zöldségben található antioxidáns vegyületek legnagyobb része, és a K-vitamin többsége. A krumplihéjban is több a tápanyag, például a vas, a kalcium, a kálium, a magnézium, a B6-vitamin és a C-vitamin, mint a krumpli fennmaradó részében. Épp ezért alapos mosás után a krumplin nyugodtan rajta maradhat a héja, sőt, akár a krumplipüréhez is hozzáadhatjuk. Céklás turmixot és cukkinichipset ugyanígy a héjas zöldségből kellene készíteni. A sárgarépa héja szintén tele van antioxidáns, gyulladáscsökkentő és májvédő hatású vegyületekkel.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Pinterest

Sokan attól félnek, hogy a zöldségek héjában nem csak a tápanyagok, hanem a növényvédőszer-maradványok is megbújnak. Ezek jó része azonban alapos mosással eltávolítható. Aki viszont nagyon tart a vegyszerektől, az a legjobb, ha biozöldséget vásárol.

Fotó: Pinterest

Mások azért távolítják el a zöldségek héját, mert megváltoztatja az ételek textúráját. Ilyenkor érdemes legalább a sütés-főzést megvárni a héj eltávolításával. Ha például sütőtököt vagy padlizsánt sütünk, érdemes csak a sütés után leszedni a héját. A répával sokan bizonytalanok, van, aki szigorúan hámozza, más viszont csak lemossa – ebben a legjobb, ha az egyéni ízlés dönt.