FITTFAZÉK

Cukor nél­kül cso­dafi­nom lek­vár lesz az egy­szerű bo­dza­bo­gyó­ból

A ter­mé­szet aján­déka a szinte min­den­hol sza­ba­don termő bodza. Ki­vé­te­le­sen íz­le­tes lek­várt ad, ha be­dobsz hozzá egy-két trük­köt. Mu­tat­juk!

A bodza bogyója telis-tele van egészséges antioxidánsokkal, tökéletes alapanyag egészséges lekvárokhoz. Natúran az íze viszont kissé jellegtelen, és meglehetősen sok levet ereszt. Épp ezért adódik az ötlet, hogy vegyes lekvár legyen belőle, most éppen rostokban gazdag, savanykás almával. A két gyümölcs tökéletesen kiegészíti egymást, valami fantasztikus a végeredmény! Az pedig garantált, hogy ezt a lekvárt diétában is bátran eheted: ugyanis cukor hozzáadása nélkül készül!

Almás bodzabogyó lekvár cukor nélkül

EZEKET OLVASTAD MÁR?

(Knap Daniella receptje)

(kb.7db kis üveg lekvárhoz) Hozzávalók:

  • 1 kg bodzabogyó
  • 1 kg nyári alma
  • 2 kupaknyi Lovely Sweet édesítő (ízlés szerint több/kevesebb)
  • 1 citrom kifacsart leve
  • 1cs zselésítőszer (4:1)
  • 3,5 dl víz

Így készítsd: 1. Készítsd elő és főzd ki az üvegeket és a kupakokat. Így sterilek lesznek.

2. A bodzát szemezd le, az almát vágd apró darabokra.

Eközben a címlapon
(Fotó: Knap Daniella)
(Fotó: Knap Daniella)

3. A leszemezett bodzát tedd fel főni fél deci vízzel.

(Fotó: Knap Daniella)
(Fotó: Knap Daniella)

4. Majd amikor már összeesett, add a bodzapépet az almához. Folyamatos kevergetés mellett főzd így 20-30 percig.

(Fotó: Knap Daniella)
(Fotó: Knap Daniella)

5. Ezután keverd a maradék vízzel csomómentesre a zselésítőt és keverd hozzá a lekváralaphoz.  Mehet bele a citromlé és az édesítő is, 5 perc múlva kész is az isteni és nagyon egészséges lekvár. Rögtön forrón töltsd kimosott, steril üvegekbe.

(Fotó: Knap Daniella)
(Fotó: Knap Daniella)

Próbáld minél jobban teli tölteni az üvegeket és jól szorítsd rá minél jobban a kupakot. 5 percre fordítsd fejjel lefelé az üvegeket, majd jöhet a száraz dunszt. Másnap mehetnek a helyükre, a polcra.

Tippek: - Száraz dunszt: az üvegeket egy konyharuhával vagy törölközővel bélelt és letakart kosárba helyezzük.