LEHÚZÁS

Hi­he­tet­len, mit ta­lál­tak a cso­ki­mi­ku­lá­sok­ban!

Az ün­ne­pek előtt a cso­ki­mi­ku­lá­so­kat el­len­őrizte a Nem­zeti Fo­gyasz­tó­vé­delmi Ha­tó­ság la­bo­ra­tó­ri­uma. Húsz­féle ter­mé­ket vizs­gál­tak meg, al­ko­tó­ele­me­ire bontva! Még ők is meg­le­pőd­tek az ered­mé­nye­ken!

A Magyar Élelmiszerkönyv szabályai szerint a csokoládék (vagyis étcsokoládék) kakaótermékekből és cukrokból készülő termékek, míg a tejcsokoládék gyártásához ezen túlmenően tejet és tejterméket használhatnak fel a gyártók. 

Fotó: 123RF
EZT OLVASTAD MÁR?

A hatóság akkreditált laboratóriumában azt vizsgálták, hogy a “csokoládé”, illetve “tejcsokoládé” termékek gyártásához valóban csak kakaóvajat használtak-e, illetve a “kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelöléssel ellátott termékek valóban 5 százalék alatti mennyiségben tartalmazzák-e ezen zsírokat.

És hogy mit találtak a vizsgált termékekben? Eláruljuk, semmi gyanúsat! Még az ellenőrök is csodálkoztak.

Most, hogy szinte naponta vonnak be termékeket a forgalmazás alól, mert nem felelnek meg az előírásoknak,, vagy valami olyasmit tartalmaznak, aminek nem kellene benne lennie, bizakodásra adhat okot az eredmény. 

Íme, a szörnyen unalmas videó arról, hogyan vizsgálják laboratóriumban a csokimikulásokat:

Novák Ferenc, a megyei fogyasztóvédelmi egyesület elnöke szerint megnyugtató az átfogó vizsgálat, melynek eredménye segítheti a vásárlókat. Nyugat-európai országokban nagy hagyománya van az ilyen teszteknek, s örvendetes, hogy egyre gyakrabban idehaza is ellenőriznek egy-egy termékkört. - írja a sonline.hu.

A  boltokban csokimikulásokból is bőséges a választék, s nem feltétlenül az a döntő, hogy milyen szép a termék csomagolása, hanem az áru minősége a fontos – hangsúlyozta. – Jó volna, ha a lakosság az ünnepi forgatagban is gondolna a tudatos vásárlás fontosságára. Vagyis tájékozódjanak, nézzék meg a termék eltarthatósági idejét, s feltétlenül őrizzék meg a számlát, illetve a blokkot, mert ha probléma van a termékkel, bizonyítani tudják, hogy hol vásárolták azt.

Eközben a címlapon

Az sem elhanyagolható, hogy mégis miből készül az adott édesség! Érdemes elolvasni az információs címkét, amelyen feltüntetik az alkotóelemeket.Minél nagyobb ugyanis az adott édesség kakaótartalma, annál biztosabb, hogy nem a gagyi, pocsék ízű kategóriába nyúltunk bele.