KÜLFÖLD

Hő­tartó sát­ra­kat osz­to­gat­nak az utcán élő mig­rán­sok­nak

Nem, ezt nem a fran­cia állam fi­nan­szí­rozza, hanem egy egye­sü­let ta­lálta ki és al­kotta meg. Egye­lőre 50 da­ra­bot osz­ta­nak szét Pá­rizs­ban.
  • Szerző: SZM

Hőtartó, úgynevezett izotermikus sátrak jelentek meg Párizs utcáin. Mielőtt meghatódnánk, hogy a francia állam mennyire a szívén viseli a szállás nélkül maradt migránsok és hajléktalanok sorsát, ehhez a kísérlethez egyelőre semmi köze.

“A túlélés gubóinak” nevezi ezeket a sátrakat a LeParisien, amely a Iglu nevű jótékonysági egyesület ötlete. Geoffroy Reynal, egy megújuló energiával foglalkozó mérnök fejlesztette ki őket.

A falak alumínium fóliával bélelt polietilén habból készülnek, a sátor vízálló, légáteresztő, és belül 15-20 fokkal melegebb van, mint az éppen aktuális külső hőmérséklet.

Mindegyik sátor súlya körülbelül tíz kiló, hordozható és könnyen karbantartható. A megkülönböztetés érdekében a könnyűszerkezeteket zöld ponyvával borították be.Az egyesület 10.000 eurós adományt kapott a Qualitel Alapítványtól és ezen elkészült az első 50 ilyen szerkezet /azaz darabja körülbelül 200 euró./

Ezeket most osztják szét a hajléktalanok és a migránsok között Párizsban. Bordeaux városa volt az első, amelyhez eljutott a sátrak híre és egyelőre tízet rendelt belőlük...