DIÉTA

Fogyni akarsz? Ne a ka­ló­ri­á­kat szá­mold, a tá­nyé­ro­dat fi­gyeld!

Mind­egy, mi­lyen di­é­tát kö­vetsz, az ada­gokra min­dig oda kell fi­gyel­ned, ha fogyni akarsz. De vajon mek­kora az ide­á­lis adag?
címkék:

Az utóbbi évtizedekben az ételadagok, különösen az éttermi adagok akkorára nőttek, hogy már nem is tudjuk, mennyi lenne valójában elég a testünknek. Épp ezért sokkal többet eszünk, mint kellene. Ha tehát fogyni akarsz, a legfontosabb feladat visszatérni a megfelelő adagokhoz.De vajon mekkorák ezek? És nem kell majd túl sokat méricskélni? Elárulunk néhány tippet ahhoz, hogy ne kelljen.

Kezdd az ízesítőkkel!

Mérd ki előre, mennyi vajat, olajat, majonézt, netán cukrot vagy mézet fogsz használni az ételhez, majd tedd el a flakont – így nem tud megszaladni a kezed.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pinterest
Ne egyél diétás ételt!

A diétásnak hitt ételekből nagyon könnyű túlenni magad, már csak azért is, mert azt hiszed, hogy ezekből szabad a vásár. Pedig a zsírszegény ételekben általában nagyon sok a cukor, de még a cukormentesek is hizlalhatnak, már csak azért is, mert sokszor éhes maradsz utánuk. A természetes eledelekkel sokkal jobban jársz.

A tányér felén zöldség legyen!

Amikor kiszeded a kaját a tányérodra, mindig zöldséggel töltsd meg a felét, egynegyedét fehérjével, és a másik negyedét egészséges, összetett szénhidrátokkal. Így nem leszel éhes, és sok egészséges, vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint rostokban gazdag zöldséget fogyasztasz.

Tudd, mikor kell elővenned a nagyobb tányért!

A legtöbben azt tanácsolják, hogy együnk kisebb tányérokról. A salátára azonban ez nem igaz – ehhez nyugodtan elővehetjük a nagyobb tányérokat.

Fotó: Pinterest
Vágd fel előre az ételt!

Ha előre felvágod az ételeidet, az nagyobb helyet foglal el a tányérodon, vagyis úgy látod, hogy nagyobb adagot eszel. A teltségérzet pedig gyakran fejben dől el.

Eközben a címlapon

Íme, ennyi a megfelelő adag egy nőnek a különféle ételekből:

Fotó: Pinterest

Hús, szárnyas, hal: a számítógép egerének mérete, vagyis körülbelül 6 dkg

Magvak: 2 evőkanál

Vaj, olaj: 1 evőkanál

Diófélék, szárított gyümölcs: kb. egy tojásnyi

Gyümölcs: 1 közepes, körülbelül teniszlabdányi

Száraztészta: 5 dkg

Csoki: 4 dkg

Fagyi: 1 gombóc

Joghurt: 1 doboz

Sajt: 2 kocka, vagyis körülbelül 3 dkg

címkék: