FITTFAZÉK

Fi­gyelj, ezt add a gye­rek­nek gu­mi­cu­kor he­lyett!

Ele­ged van a ren­ge­teg cu­kor­ral és még ki tudja, mivel ké­szült gu­mi­cuk­rok­ból, és va­la­mi­lyen egész­sé­ges al­ter­na­tí­vát ke­re­sel he­lyette? Pró­báld ki a gyü­mölcs­bőrt!

A gyümölcsbőr épp olyan édes, ragacsos finomság, mint a hagyományos gumicukor, viszont nincs benne cukor, sem más adalékanyag. Benne van viszont a gyümölcs csaknem összes vitaminja, ásványi anyaga, és az íze.

Bármilyen gyümölcsből készítheted, amelynek szezonja van.

Télen almából, körtéből, vagy akár sütőtökből a legjobb. Sőt, akár fagyasztott gyümölcsből is elkészítheted, ha épp nincs kéznél friss.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Gyümölcsbőr

Hozzávalók ( kb. 20 csíkhoz):

  • 70 dkg ízlés szerinti gyümölcs
  • fél csésze cukor nélküli almapüré
  • méz ízlés szerint

Így készítsd el:

1. Bélelj ki két nagyobb tepsit sütőpapírral vagy szilikonlappal. Melegítsd elő a sütőt 80 Celsius-fokra.

2. Konyhai robotgépben pürésítsd a megtisztított, kimagozott gyümölcsöt fél csésze almapürével. Ha nem elég édes, adj hozzá egy kevés mézet.

Eközben a címlapon

3. Öntsd a pürét a tepsibe, és fakanál segítségével terítsd el egyenletesen. A tepsi szélén maradjon ki körülbelül 2,5 cm, és a massza széle legyen egy kicsit vastagabb, mivel ez szárad majd ki a leghamarabb, és nem lenne jó, ha töredezne.

4. 4-6 órán keresztül szárítsd a 80 Celsius-fokos sütőben, amíg bőrszerűvé és kissé ragacsossá változik (a pontos szárítási idő a gyümölcs víztartalmától is függ).

5. Ha elkészült, kapcsold ki a sütőt, és hagyd a sütőben kiszáradni a gyümölcsöt.

6. A kihűlt gyümölcsbőrt borítsd ki a tepsiből, és szedd le az aljáról a sütőpapírt. Tekerd fel a gyümölcsbőrt, majd vágd a tekercset 2,5 cm széles karikákra. Légmentesen lezárt dobozban körülbelül 2 hétig tárolható.