MEDICINA

Szerző Ripost

Létrehozva: 2018.04.19.

Ezt történik a testeddel, ha naponta háromszor iszol kávét

Egy új vizsgálat során arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy napi három csésze kávé nemcsak hogy nem árt, hanem kifejezetten egészséges. Sõt, az egyik leggyakoribb súlyos betegség ellen is védelmet nyújthat.

Ezt történik a testeddel, ha naponta háromszor iszol kávét

Brazil tudósok szerint napi három csésze kávé elfogyasztása tisztán tartja az ereket, és védhet a szívbetegségek ellen. A Sao Pauló-i egyetem munkatársai szerint a vizsgálatnak azon résztvevőinél, akik naponta három, vagy még több csésze kávét ittak, kevesebb volt a kalciumlerakódás a szív ereiben. A kutatók azonban arra is figyelmeztetnek, hogy míg napi három csésze kávé rendszeres fogyasztása egészséges, ennél sokkal több már egészségtelen lehet. Abban azonban egyáltalán nem biztosak, hogy a kávé mely összetevőjében rejlik a jó hatás titka: a koffeinben, vagy a már korábban is felismert antioxidáns vegyületekben.

A kutatók a vizsgálat során több mint 4400 résztvevőtől kértek táplálkozási adatokat. Szinte minden résztvevő koffeintartalmú kávét ivott. 56 százalékuk naponta kétszer, míg 12 százalékuk napi három csészénél is többet fogyasztott. A résztvevők 10 százalékánál mértek jelentősebb kalcium-lerakódást az artériákban. A kalcium-lerakódás mennyisége fordított arányban állt a naponta elfogyasztott kávé mennyiségével, vagyis minél több kávét ivott valaki, annál kevesebb kalcium volt az ereiben. Azok jártak a legjobban e téren, akik legalább napi három csészényit elfogyasztottak az italból.

Egyelőre korai lenne kimondani, hogy a kávé segít csökkenteni az érelmeszesedést, és az is biztos, hogy mindettől függetlenül nem érdemes túlzásba vinni a kávéfogyasztást, mert az már egészségtelen lehet. Napi négy csészénél többet semmiképp ne igyál, mert az már szorongáshoz, alvászavarokhoz és szívritmus-zavarokhoz vezethet. A várandós nőknek legfeljebb két csésze engedélyezett naponta, aki pedig csak az egészségvédő hatása miatt szokna rá a kávéra, annak érdemesebb más egészséges táplálékot keresni.

Korábbi kutatások arra utalnak, hogy az egészségvédő hatás az antioxidáns vegyületeknek köszönhető. Egyes vizsgálatok során ugyanis a koffeinmentes kávé esetében is ugyanezt a hatást tapasztalták. A pörkölt kávéban egyébként ezernél is több bioaktív vegyület van, sok közülük pedig bizonyítottan védi az egészséget: gyulladáscsökkentő, vagy daganatmegelőző hatású. Skót kutatók szerint a kávéivás akár 15 százalékkal is csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának valószínűségét, és 19 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségben történő elhalálozás kockázatát. A májrák veszélyét 34 százalékkal, a vastagbálrákét 17 százalékkal fogja vissza a kávézás, de a leukémia, a limfóma és a tüdőrák rizikóját is csökkenti. A Parkinson-kór veszélye 36 százalékkal, az Alzheimer-kóré 27 százalékkal csökken a rendszeres kávézás hatására.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek