tóth gabi
Egy új vizsgálat során arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy napi három csésze kávé nemcsak hogy nem árt, hanem kifejezetten egészséges. Sõt, az egyik leggyakoribb súlyos betegség ellen is védelmet nyújthat.
Brazil tudósok szerint napi három csésze kávé elfogyasztása tisztán tartja az ereket, és védhet a szívbetegségek ellen. A Sao Pauló-i egyetem munkatársai szerint a vizsgálatnak azon résztvevőinél, akik naponta három, vagy még több csésze kávét ittak, kevesebb volt a kalciumlerakódás a szív ereiben. A kutatók azonban arra is figyelmeztetnek, hogy míg napi három csésze kávé rendszeres fogyasztása egészséges, ennél sokkal több már egészségtelen lehet. Abban azonban egyáltalán nem biztosak, hogy a kávé mely összetevőjében rejlik a jó hatás titka: a koffeinben, vagy a már korábban is felismert antioxidáns vegyületekben.
A kutatók a vizsgálat során több mint 4400 résztvevőtől kértek táplálkozási adatokat. Szinte minden résztvevő koffeintartalmú kávét ivott. 56 százalékuk naponta kétszer, míg 12 százalékuk napi három csészénél is többet fogyasztott. A résztvevők 10 százalékánál mértek jelentősebb kalcium-lerakódást az artériákban. A kalcium-lerakódás mennyisége fordított arányban állt a naponta elfogyasztott kávé mennyiségével, vagyis minél több kávét ivott valaki, annál kevesebb kalcium volt az ereiben. Azok jártak a legjobban e téren, akik legalább napi három csészényit elfogyasztottak az italból.
Korábbi kutatások arra utalnak, hogy az egészségvédő hatás az antioxidáns vegyületeknek köszönhető. Egyes vizsgálatok során ugyanis a koffeinmentes kávé esetében is ugyanezt a hatást tapasztalták. A pörkölt kávéban egyébként ezernél is több bioaktív vegyület van, sok közülük pedig bizonyítottan védi az egészséget: gyulladáscsökkentő, vagy daganatmegelőző hatású. Skót kutatók szerint a kávéivás akár 15 százalékkal is csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának valószínűségét, és 19 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségben történő elhalálozás kockázatát. A májrák veszélyét 34 százalékkal, a vastagbálrákét 17 százalékkal fogja vissza a kávézás, de a leukémia, a limfóma és a tüdőrák rizikóját is csökkenti. A Parkinson-kór veszélye 36 százalékkal, az Alzheimer-kóré 27 százalékkal csökken a rendszeres kávézás hatására.