OTTHONKA

Ez a hagyma a ta­vasz sztárja, egyél be­lőle töb­bet

A ta­vasz első zöl­dülő hír­nöke a pá­zsit­hagyma! Már­cius vége a leg­meg­fe­le­lőbb idő a mag­vak el­ül­te­té­sé­nek is. Tud­tad, hogy nem csak finom és táp­anyag­ban gaz­dag, de fan­tasz­ti­kus gyo­mor­erő­sítő is?

A tavaszi kiskert egyik kedvence a petrezselyem és a kapor mellett a snidling, más néven metélőhagyma. Az isteni ropogós vajas vagy zsíros kenyér tetején finom, és egészséges, de ételek fűszerezésére is fantasztikus.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nem is gondolnád, hogy a liliomfélék családjához tartozik. Sokféle tápanyagot tartalmaz, de C-vitamin tartalma kifejezetten magas. Finom illata, jellegzetes zamata teszi igazán különleges csemegévé.

Igen kevés helyre van szüksége, nemcsak a kertben termelheted, cserépbenis. Beültetheted egynyári virágok szegélyezésének, évelőágyakba. Tavasztól őszig szép, üde zöld marad. Nyár elején apró virágot hoz, melyeket június végén tudsz begyűjteni, a következő évi vetés számára.

A magvetést március végén érdemes elkezdeni. Gondozott, felásott talajba vesd, hogy a gyökerei mélyre hatolhassanak. Ültetés után, illetve már ültetésnél is, bőségesen locsold meg. Az első évben a "zöld gyep" megerősödése legyen a cél. A második évtől már kétszer, háromszor levághatod,  és frissen fogyaszthatod. A töveket ollóval nyírd le, majd a friss fűszernövénythasználd fel főzelékhez, szendvicsekhez, levesbe, túróba, mártásokba vagy pástétomokba, de gyakorlatilag bármilyen sós ételbe szórhatsz belőle.

Ha cserépbe veted, akkor elhelyezheted a balkonon vagy a konyha ablakban is. Gondozása egyszerű, nem igényel túl sok törődést. Az első időszakban bőségesen öntözd a növényt, később már kevesebb vízzel is beéri.

Eközben a címlapon