MEDICINA

Eny­híti a fej­fá­jást, a szo­ron­gást és a cu­kor­ro­ha­mo­kat - még­sem eszünk be­lőle ele­get!

Mit szól­nál, ha azt mon­da­nánk, hogy az édes­ség­ro­ha­maid csoki nél­kül is meg­old­ha­tók? Vagy, hogy a menst­ru­á­ciós gör­cseid és a szo­ron­gá­sod egy­aránt el­mu­lasztja egy ás­vá­nyi anyag, amely­ből nem fo­gyasz­tasz ele­get. Fi­gyelj oda a mag­né­zi­um­be­vi­te­ledre!

Az emberek többsége nem jut hozzá a naponta a nőknek ajánlott 310-320 mg, vagy a férfiaknak javasolt 400-420 mg magnéziumhoz. Pedig ez az ásványi anyag körülbelül 300 enzim-tevékenységben játszik szerepet a szervezetben. Sajnos nagyon kevesen fogyasztanak elegendő zöldséget, különösen a zöld leveles zöldségeket, amelyek pedig a legjobb magnéziumforrások közé tartoznak – és túl sok finomított és feldolgozott gabonafélét esznek, amelyeket viszont a finomítás megfosztott ettől a fontos ásványi anyagtól.

Figyelj a görcsökre!

Fotó: Pinterest

A magnéziumhiány tünetei sokféleképpen jelentkezhetnek. Mivel a magnézium segíti az izmok ellazulását és a vérkeringést, a rosszabbodó menstruációs görcsöktől a feszültség okozta, görcsös fejfájáson és az izomfájdalmakon keresztül a székrekedésig sok minden jelezheti a hiányát. Ez az ásványi anyag a vércukorszint szabályozásában, és az idegrendszer működésének optimalizálásában is szerepet játszik, vagyis a hiány gyakran ölti édességvágy, szorongás vagy alvászavar álarcát.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Így fogyassz eleget!

Fotó: Pinterest

Persze a magnézium sem csodaszer, nem fogja minden rejtélyes tünetedet egycsapásra meggyógyítani, de azzal mindenképpen jót teszel magadnak, ha eleget fogyasztasz belőle. A legjobb forrásai a magas rosttartalmú ételek, például a zöld leveles zöldségek, a brokkoli, a sütőtök, az olajos magvak, különösen a mandula, a hüvelyesek, vagy a cukormentes kakaópor. A keserűsós fürdő is jót tesz, mivel ez magnézium-szulfátot tartalmaz – hetente kétszer-háromszor merülj el a fürdőben 20-30 percre. Ha nincs kádad, áztass lábat keserűsós vízben. És bár a legjobb, ha természetes forrásból viszed be a magnéziumot, az sem árt, ha alacsony dózisú magnézium-tablettával pótolod, ami még hiányzik. A túladagolással azonban vigyázz: a túl sok magnézium hányingert, émelygést, hasmenést válthat ki.