DIÉTA

Egész­sé­ges vagy nem? Itt az igaz­ság a csir­ke­mell­ről

A csir­ke­mel­let min­denki rend­kí­vül egész­sé­ges élel­mi­szer­ként tartja szá­mon. De vajon ez va­ló­ban így van? Vagy ér­de­me­sebb néha más­fajta hús után nézni?

A hús egy fontos táplálék, értékes fehérjéket, vitaminokat, és sok vasat szolgáltat szervezetünknek. Azonban a hús fajtájától és az elkészítési módtól függően lehet egészséges és egészségtelen étel is. A húsétel egészségtelen lehet, ha túl sok zsír, só és tartósító szer van benne. A túl sok húsfogyasztás következményei az olyan civilizációs betegségek, mint például: a túl magas koleszterinszint az elhízás és a túlsúly a köszvény szív- és érrendszeri betegségek vagy a csontritkulás. Több szakértő feltételezi, hogy összefüggésbe hozható olyan betegségekkel is, amilyen a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór és a daganatos betegségek. Ezért érdemes jól átgondolni, mit és mennyit fogyasztunk.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A téli időszak kedvelt étele

A csirkét a legegészségesebb húsok között szokás emlegetni. Nem csoda, hiszen a mellehúsa különösen zsírszegény, míg fehérjéből komoly mennyiség van benne. A csirkehús ráadásul gazdag a triptofán nevű aminosavban, amely a jó hangulatért is felelős szerotonin nevű ingerületátvivő anyag termelődését segíti.  A csirkemell kiváló forrása a szelénnek is, ami gyulladásgátló hatása miatt segít gyorsan kigyógyulni a náthás betegségekből.A benne levő B3-vitamin a koleszterinszintet segít kordában tartani, míg B6-vitaminja az idegrendszer és az immunrendszer működését segíti, valamint gyorsítja az anyagcserét.

Óvatosan a fehér csíkokkal!

Jelentős különbség figyelhető meg ugyanakkor a tanyasi, szabadtartású csirke, illetve a jóval olcsóbb, ipari tartású csirke húsa között. Ha például a csirkemellen párhuzamosan futó, fehér csíkokat látunk, inkább ne vegyük meg. Ez szakértők szerint a zsúfolt, nagyüzemi körülmények között tartott csirkék izombetegségének a jele, és azt is jelenti, hogy az ilyen hús nem igazán egészséges.

Nem mindegy hogyan!

Az sem mindegy, hogyan készítjük el: a sütőben sült vagy párolt csirkemell remek választás, a bő olajban sütött vagy rántott csirkemell viszont - különösen, ha szénhidrátban gazdag panír van rajta - már jóval kevésbé.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Mi a helyzet a csirke bőrével?

A legújabb kutatások szerint, nem érdemes leszedni a csirke bőrét, nyugodtan megehetjük. Bár egy időben a szakértők nagyon ellenezték a zsírosnak titulált csirkebőr fogyasztását, mára ez a tévhit már megdőlt. A csirke bőre ugyanis nagyrészt egészséges telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ezért még arra is képes, hogy csökkentse a koleszterinszintet, és a vérnyomást.