KÜLFÖLD

Va­la­mit va­la­mi­ért - be­ke­mé­nyí­tett Kelet-Eu­rópa

A bri­tek sokat kö­ve­tel­nek - a kí­ván­sá­gaik tel­je­sí­té­sét vi­szont Kelet- és Közép-Eu­rópa po­li­ti­ku­sai fel­té­te­lek­hez kötik.
  • Szerző: KF

Egyre közelebb a britek kilépése, ezrek aggódnak amiatt, hogy elvesztik az uniós állampolgársággal járó jogaikat. Theresa May és Guy Verhofstadt is egy olyan elképzelést vázol fel, amely alapján néhány jogosultságot, így például a szabad mozgás jogát is megtarthatnák a britek. A kelet- és közép-európai országok viszont jelezték, ezért cserébe ők is kérnének valamit: nyitott brit határokat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó :Europress / Toby Melville / Pool - AFP
Fotó :Europress / Toby Melville / Pool - AFP
„Ha a brit állampolgárok a Brexit után is szabadon mozoghatnak az EU területén, akkor az uniós állampolgároknak is meg kell kapniuk az Egyesült Királyság területén való szabad mozgás jogát”

– mondta Dimiter Tzantchev, bolgár EU-nagykövet.

Egyetért vele a litván EP-képviselő, Petras Austrevicius is: szerinte a jogbiztosításnak kölcsönösnek kell lennie, ebből pedig jövedelmező megállapodások születhetnének.

Az egyik fő Brexit-tárgyaló, Verhofstadt korábban arról beszélt, szeretné meggyőzni arról a brüsszeli vezetőket, hogy hagyjanak meg néhány uniós jogosultságot a briteknek – csak a volt belga miniszterelnök ezer levelet kapott, amiben brit lakosok kérték őt erre. Arról viszont nem beszélt, hogy milyen ellenszolgáltatásokat várnának az Egyesült Királyságtól az engedményért cserébe…