INSIDER

Ba­ci­lu­sok­ról és E-szá­mok­ról írtak me­se­köny­vet

Me­se­könyv­ből ta­nul­hat­ják meg a 8-10 éves gye­re­kek, miért fon­tos, hogy mit eszünk és mi­ként kell fi­gyel­nünk éte­le­inkre, ho­gyan előz­het­jük meg az élel­mi­sze­rek okozta ár­tal­ma­kat. Azok a ta­ní­tók és szü­lők, akik már lát­ták a Mese hab­bal, szü­li­nap­pal című köny­vet, azt mond­ják: a mese élet­szerű, és rejtve tar­tal­mazza azo­kat az is­me­re­te­ket, ami­ket sze­retne át­adni.

Észrevétlenül, meseolvasás közben tehetnek szert a legfontosabb élelmiszerbiztonsági alapismeretekre a gyerekek Gévai Csilla Mese habbal, szülinappal című könyvéből.

A most bemutatott kötetet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adta ki. A történet szerzője maga is kétgyermekes anyuka, több sikeres mesekönyvet írt már.

EZT OLVASTAD MÁR?

„Arra törekedtünk, hogy ne legyenek nagyon szájbarágósak az ismeretek, de a gyerekek mégis megértsék belőle a lényeget" – mondta el a -nak a szerző.

„Fontosak számomra a társadalmi témák, ezeknek a lefordítása gyereknyelvre. A környezet- és egészségvédelem amúgy is szívügyem, úgyhogy örültem a felkérésnek."

A mesében Matyi a tizedik születésnapja megünneplésére készül. Elfoglalt szülei úgy gondolják, egy játszóházban ünnepelnek majd, de Matyi maga szeretne tortát sütni a vendégeinek, akiket otthon, a kertben akar vendégül látni. Mint általában a mesék hősének, neki is sok akadályt kell legyőznie, amiben segítségére vannak a cinkos nagyszülők.

„ Azért tartom jónak ezt a mesét, mert annak ellenére, hogy egy hétköznapi kisfiúról van szó, végigjár egy megpróbáltatásokkal teli utat, mint a mesebeli kis királyfi"

Eközben a címlapon

– értékelte a Nébih-mesét a -nak Lukács Angella tanítónő. – La Fountaine óta tudjuk, hogy a mesék tanító hatása vitathatatlan. Azt találom jónak Matyi történetében, hogy egy hétköznapi családról szól, mindennapos vásárlási és konyhai problémák jelennek meg, így nagyon könnyű a szereplővel való azonosulás, a velük történő események biztosan megtörténnek az olvasóval is. Amikor egy gyerek ezt a könyvet elolvassa, akkor megelevenednek a mese képei, eszébe jut a saját születésnapja, és az apró részletek és élelmiszerekkel kapcsolatos tanulságok beszivárognak az életébe, jó eséllyel meg is ragadnak.

A Nébih még a mese születésekor elolvastatta a szöveget pedagógusokkal, és a javaslataik alapján módosította. A mese a szülőknek is tetszik, bár van, aki úgy gondolja, egyes részei túlságosan tudományosak.

„ Végre nem száraz szöveggel akarják tanítani a gyerekeket, az ő nyelvükön szólnak hozzájuk" – vélekedik Tóth Veronika, aki két kisfiút nevel. „ A gyerek azonosulni tud Matyival és a vele történtekkel, én biztosan a gyerekeim kezébe adom majd. Az viszont nem életszerű, hogy a mesebeli gyerek ilyen komolyan beszél bacilusokról meg a levegőszennyezésről. Jó, ha ezzel a mesével nem hagyjuk magára a gyereket, hanem beszélgetünk róla, elmagyarázzuk neki azt, amit a mese alapján esetleg nem értett meg."

A mesekönyv legfontosabb üzenete: ha helyesen bánunk az élelmiszereinkkel, azok egyszerre jelentenek kreatív kikapcsolódást és örömforrást az életünkben. Néhány apróságra kell csupán odafigyelnünk, hogy az örömbe ne keveredjen üröm.

De miért nem kapható könyvesboltokban? – kérdeztük a Nébihtől.

„ Állami intézményként nem célunk a profitszerzés, azt szeretnénk, ha minél több gyerekhez ingyen eljutna ez a mese "

– válaszolta a hivatal.  Éppen ezért oktatási intézmények igényelhetik, de a szülők is ingyenesen letölthetik a könyvet a honlapunkról, és kérhetik gyermekük iskoláját is, hogy igényelje a nyomtatott formátumot.

Ingyen letölthető: A mesekönyv letölthető a www. portal.nebih.gov.hu/nebih-kiadvanyok honlapról, az oktatási intézmények pedig az oktatas@eteltcsakokosan.hu email címen igényelhetnek legfeljebb 35 nyomtatott példányt. A szülőknek és pedagógusoknak érdemes körülnézniük az eteltcsakokosan.hu/gyereksarok oldalon is.