KÜLFÖLD

A túlbuzgó rendőrök bizarr esete a nagyszakállú Mikulással

A bécsi rendőrök csak a törvény szerint jártak el, amelyből azonban - eléggé el nem ítélhető módon - kimaradtak a Mikulások. Egy törvénymódosítás talán segíthetne jövőre...
  • Szerző: SZM

“Mutasd a szakállad. Ez valóban a tied?” Filmvígjátékok visszatérő eleme, amikor a főhős szakállát megrángatják, hogy álszakáll-e vagy sem. Szinte pontosan ugyanez történt Bécsben, a való életben.

Mivel már életbe lépett a teljes arcot elfedő ruházat elleni “burka-törvény”, egy Mikulásnak öltözött férfit megállított több túlbuzgó rendőr, és az arcát eléggé eltakaró hosszú szakálla miatt igazoltatták – írta meg a Heute.at.

“Nem tud a teljes arc eltakarása tilalmáról?” - kérdezte szigorúan az egyikük a 35 éves Hans M. civil nevű Mikulást, majd

 levétette vele a szakállát, ezután pedig vagy 15 percig kotorászott az autó csomagtartójában.

Sőt, amikor a legszigorúbb közeg elengedte, még utána is szólt, hogy “Még hallani fog rólunk”.

Hans annyira megrettent, hogy ügyvédhez fordult. Õ azonban megnyugtatta, hogy ez csak szükségtelen zaklatás volt, hiszen meg sem büntették 150 euróra, amely a burka-tilalom megszegése esetén járt volna.

Amúgy az új törvény mentesíti azokat az embereket, akik az arcukat orvosi vagy biztonsági okokból fedik le, beleértve a veszélyes időjárási körülményeket, például a szmogot. Az utcai karneválok és más művészi, kulturális vagy hagyományos események résztvevői szintén mentesülnek, miként az arcvédő felszerelést igénylő sportolók is.