Létrehozva: 2023.11.06.

Kezdődik az év végi kgfb kampány - mutatjuk, kiket érint

Kezdődik az év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampány, ami még idén is több százezer embert érint. Nekik egy hónapjuk van, hogy kiválasszák a számukra legmegfelelőbb kgfb biztosítást.

Mostantól számítva egy hónapja van az év végi évfordulóval rendelkező ügyfeleknek arra, hogy a piacon elérhető lehetőségeket összehasonlítsák a meglévő biztosítójuk által megajánlott díjjal. Az új tarifákat november 2-ig tették közzé a biztosítók, a meglévő díjakról szóló tájékoztatót pedig november 11-ig kell megküldeniük. Aki a két összeg összehasonlítása után úgy dönt, olcsóbb biztosítóra vált, az december elsején éjfélig mondhatja fel a régi szerződését és 31-ig kötheti meg az újat. Mutatjuk, kiket érint a mostani kgfb kampány!

autó, kocsi, távirányító, biztosítás, kötelező, kgfb
Kezdődik az év végi kgfb kampány, ami félmillió autóst érint Fotó: AstroStar / Shutterstock

Hány autóst érint a mostani kgfb kampány?

Magyarországon 2010. január 1-je óta a kgfb-szerződéseknél már nem a naptári év kezdete, hanem a gépjármű megvásárlásának napja számít évfordulónak. A november elején kezdődő év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány viszont még idén is mintegy

  • 850.000 gépjárművet, 
  • köztük közel 450.000 személygépkocsit érint. 

Ők azok, akiknek a most kezdődő kampányban kell eldönteniük, megtartják-e jelenlegi kgfb-szerződésüket, vagy biztosítót váltanak.

Nagyjából ennyit emelkednek a kötelező díjai

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az év végi váltási időszakban 10-15 százalékos átlagdíj-emelkedésre és 80.000 szerződésváltásra számít. Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke szerint az áremelésnek a növekvő káresetszám és a magasabb szervizköltségek az oka. Az újonnan megkötött év végi évfordulós szerződések éves átlagdíja személygépkocsik esetében így 36-38.000 forint körül várható.

Miért olcsóbb a 2010 előtti autókra a kötelező?

Az év egyéb időszakaira vonatkozó kgfb-átlagdíj jelenleg 54.000 forint körül alakul. Az év végi váltók átlagdíja ennek csaknem harmadával kisebb összeg, aminek elsődleges oka az érintett járműpark speciális összetétele. Az év végi kampány ugyanis idősebb, 2010 előtt vásárolt autókra vonatkozik, ezek üzemeltetőinek túlnyomó része pedig a legkedvezőbb, B10-es bónuszfokozattal rendelkezik.

gyorshajtás, autó, száguldás
Hol lehet megnézni az új biztosítási díjakat? Fotó: Unsplash.com (illusztráció)

Hol lehet megnézni az új biztosítási díjakat?

Az érintett 12 biztosító legkésőbb november 2-ig hirdette ki az év végi tarifáit. Az aktuális díjak listája itt találhatók. Az érintett ügyfelek ezt átnézve tudják összehasonlítani a piacon elérhető lehetőségeket a meglévő biztosítójuk által megajánlott díjjal. A meglévő szerződés felmondására legkésőbb december elseje éjfélig van lehetőség. Az FMABISZ azt javasolja, hogy a meglévő szerződés felmondásával együtt kössük is meg az újat, mert így biztosan elkerülhető, hogy mulasztás, feledékenység miatt az autó az új évre biztosítás nélkül maradjon.

Hol lehet még összehasonlítani egymással a díjakat?

Mivel a biztosítók maguk döntik el, emelnek-e vagy sem, érdemes körülnézni a piacon. A kgfb-díjak hiteles összehasonlítására hozta létre például a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) a Díjnavigátort, ami az összes biztosító minden egyes kedvezményét figyelembe véve hasonlítja össze az árakat. Az érintetteknek érdemes jóval a biztosítás megkötése előtt itt összehasonlítani a kapott ajánlatot a versenytársakéval.

Ki segíthet a szerződésváltásban?

A kgfb-kampányok során tízből kilenc szerződésváltás már a független alkuszokon keresztül zajlik, ami annak is köszönhető, hogy ők kínálják a legösszetettebb ügyféltámogatást. Nekik is vannak kalkulátoraik, amik megbízhatóan hasonlítják össze a biztosítók árajánlatait, a kalkulált díjra pedig árgaranciát is vállalnak. A hitelességet garantálja az is, hogy az alkuszportálok működését és kalkulációs pontosságát az MNB is ellenőrzi.

 

origo.hu

Verőcei hajótragédia: drámai hír érkezett

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

borsonline.hu

Balázs Pali a verőcei hajótragédiáról: "Akik ezt a kis hajót vezették, egy csomó szabályt nem tarthattak be"

vg.hu

Ha nem hiszi el, hogy valóban tönkretette a német és a magyar gazdaságot az orosz-ukrán háború, csak ezt az egy ábrát nézze meg

metropol.hu

Csattanós választ adott Marco Rossi kritikájára a magyar válogatott légiós

vg.hu

Megtörte a csendet a verőcei hajóbaleset egyik áldozatának édesanyja

ripost.hu

"Egyre nehezebb" – Mellékhatásokkal küzd Katalin hercegné, sokat fogyott és hullik a haja

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy élete most felfordul

ripost.hu

Az UFO-vadász állítja, hogy aggasztóbb dolgot talált, mint az idegenek

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

A történelem ismétli önmagát? A dollárbaloldal ismét háborúba sodorná Magyarországot

INSIDER

„Manipulatív, erőszakos, nárcisztikus” – Magyar Péterről kérdezték mesterséges intelligenciát

INSIDER

Nyugati katonai kiképzők Ukrajnába küldését fontolgatja a NATO

INSIDER

Kocsis Máté: sem a jólét, sem a béke nem garantált a mostani brüsszeli vezetés mellett

INSIDER

"Veszélyre akar bennünket figyelmeztetni" – 22 éve vigyáz egy szellem Mónika családjára, az édesanya ledöbbent, ki lehet az

INSIDER

Visszatért a polcokra a Lidl slágerterméke, amire régóta vártak a vásárlók– ráadásul olcsóbban

INSIDER

Szuperhősök mérték össze az erejüket a S.E.R.E.G. főhősével

INSIDER

"Már sosem tudjuk tőle megkérdezni, mi bántotta" – vonat elé lépett a 14 éves Eszter