Létrehozva: 2023.08.31.

Egyre szélsőségesebb az időjárás: érdemes átnézni a régit vagy új lakásbiztosítást kötni

Fakidőlések, villámárvíz, földcsuszamlás, áradás, földrengés, jégverés. Ezek mindegyikére volt példa a közelmúltban Magyarországon. Az így keletkezett károkat pedig csak egy megfelelő lakásbiztosítás tudja fedezni. Mennyibe kerül egy ilyen?

2022-ben a lakásbiztosítási szerződések darabszáma mintegy 3,3 millió szerződésre csökkent vissza. Ez azt jelenti, hogy 1,2 millió hazai lakóingatlan nem rendelkezett semmilyen biztosítással. A mostanában tapasztalható időjárás azonban változtathat ezen: éves összevetésben 26 százalékkal nőtt az augusztus első felében megkötött lakásbiztosítások száma. Mennyibe kerül most egy lakásbiztosítás?

biztosítás, lakásbiztosítás
Mennyibe kerül most átlagosan egy lakásbiztosítás? Fotó: Pixabay.com

Akinek már van, az is nézze át a feltételeket

A már meglévő ingó és ingatlanbiztosítási szerződéseket sem árt időnként átnézni. Például, ha a megkötést követően napelemet tetettünk a házunkra vagy lékgondit szereltettünk be, esetleg a fűtést korszerűsítettük akkor ezek növelték az ingatlan értékét. Ennek pedig a biztosítási értéken sem árt látszódnia, különben ha kárunk keletkezik, ennyivel kevesebb pénzt fog fizetni a biztosító. Annak sem árt utánajárni -az ingatlan elhelyezkedésétől és az ott tapasztalható időjárási jelenségektől függően-, hogy az adott biztosítás fedezi-e az olyan károkat, mint az árvíz, jégverés, beázás, vagy sárlavina. Amennyiben nem, módosítsuk a szerződést vagy kössünk másikat. Erre a biztosítási évfordulókor van lehetőség.

Ennyibe kerül most egy Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás

Egy ilyen alap biztosítás éves ára, ha egy 40 négyzetméteres budapesti lakást veszünk alapul, 12.500 és 33.500 forint között mozog, így akár havi 1000 forintból is megköthető és a következő káreseményekre terjed ki: tűz, füst és koromszennyezés, robbanás, villámcsapás és annak hatása, viharkár, felhőszakadás, jégverés, hónyomás, árvíz, földrengés, földomlás, beomlás, idegen jármű ütközése, idegen tárgy rádőlése, vízkár, betörés, rablás, rongálás, üvegtörés és felelősségbiztosítás. Arról, hogy mit érdemes tudni az ilyen lakásbiztosításokról, itt írtunk részletesebben.

Sasi vihar
Az egyre hevesebb viharok okozta károkra sem árt megfelelő biztosítást kötni.

Mennyibe kerül a piacon található többi lakásbiztosítás?

Az augusztus első két hetében megkötött lakásbiztosítások átlagdíja meghaladta a 36 ezer forintot, ami 11 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. A budapesti ingatlanokra kötött lakásbiztosítások egy évre vetített átlagdíja pedig 12 százalékkal 36.000 forint fölé emelkedett. Győrben, Miskolcon, Szegeden, Debrecenben és Pécsen a megkötött lakásbiztosítások átlagdíja pedig 12 százalékkal 31.000 forint fölé nőtt. Ugyancsak ebben az időszakban a kizárólag ingóságokra kötött lakásbiztosításoknál az átlagdíj 9600 forintot tett ki, a kizárólag ingatlanra vonatkozó biztosításoknál pedig 28.500 forint volt az átlagos összeg-közölte a Netrisk.hu a saját adatai alapján.

Ha egy konkrét példát veszünk alapul: egy 1990-ben épült vidéki, 90 négyzetméteres, téglafalú, cseréptetős, saját tulajdonú családi ház ingó és ingatlanbiztosítása (56 milliós ingatlan és 15 milliós ingó érték mellett) évi 21-96.000 Ft között mozog, míg egy 40 négyzetméteres fővárosi társasház (80 millió értékű) éves biztosítása 47-97.000 Ft is lehet a Netrisk kalkulátora szerint.

A bérlakásban élőknek sem árt lakásbiztosítást kötni

A megfelelő ingatlan megtalálása után mind a bérlőknek, mind a bérbeadóknak fontos, hogy tisztázzák a lakásbiztosításra vonatkozó feltételeket. Többféle megoldás van. Sokszor a tulajdonos, vagyis a bérbeadó gondoskodik a biztosításról, de van, hogy a bérlő feladata. Tisztázni kell, hogy a meglévő biztosítás csak az ingatlanra vagy az ingóságokra is vonatkozik-e. Például, ha egy bútorozatlan vagy hiányosan felszerelt lakást vesz ki valaki és a saját eszközeit, bútorait, gépeit viszi oda, a jelenlegi biztosítás pedig az ingóságokra nem vonatkozik- akkor érdemes az ingóságokat biztosítani külön- mondta Besnyő Márton, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója. Mi pedig itt írtunk korábban a témával kapcsolatban.

 

origo.hu

Itt a bizonyíték, hogy Varga Barnabás ellen szabálytalankodtak a skótok - kép

ripost.hu

Vészjósló jelek: Ennek a 3 csillagjegynek romba dönti életét az idei nyár

borsonline.hu

Elindult a Balatonra a TV2 milliomosa, de oda már nem érkezett meg: baj van

vg.hu

Fontos bejelentést tett Rómában Orbán Viktor

life.hu

Vilmos táncáért rajong az internet népe: így rázza a herceg Taylor Swift Shake It Offjára

hirtv.hu

Így bulizott Magyar Péter: egy fiatal lány lábai között csúszik-mászik + videó

ripost.hu

Boldog bejelentést tett Krausz Gábor és Mikes Anna - Fotó

mindmegette.hu

Így érzi most magát Gordon Ramsay a súlyos balesete után

ripost.hu

3 magyar étel, ami bográcsban elkészítve a legfinomabb

ripost.hu

Kínos lebukás: Óriási kamu Kulcsár Edina és G.w.M rongyrázása

ripost.hu

„Lehet, hamarosan kisbabád lesz” – Vajna Tímea szívszorító üzenetet küldött Gelencsér Timinek

ripost.hu

Istenes Bence szelfije a nap fotója, Csobot Adél is reagált

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Macron, Scholz, Meloni: Európa nagyhatalmainak vezetőivel tárgyal Orbán Viktor

INSIDER

Otthonfelújítási támogatás: javultak a feltételek, íme a részletek!

INSIDER

A háborúpárti Brüsszel azért szabott ki gigabüntetést hazánkra, mert a magyarok a a békére szavaztak

INSIDER

Top 5 hazugság: Magyar Péter folyamatosan hazudozik, saját híveinek is

INSIDER

Ennyit az igazi nyárról: itt csapnak le jégesővel a zivatarok, kiadták a riasztást

INSIDER

Halálúton vesztette életét a családapa Bélmegyernél, tucatnyian gyászolják Jánost - Videó

INSIDER

Őket hordozza tenyerén a sors: két csillagjegyre még a nyáron rátalál a boldogság

INSIDER

Mindenki őt keresi: Rejtélyes üzenetet küldött a titkos helyre menekült Dominik