Létrehozva: 2023.07.09.

Négyből egy ingatlanon nincs biztosítás, pedig létezik fogyasztóbarát otthonbiztosítás is: itt lehet ilyet kötni

Már 12 biztosító kínál úgynevezett Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást. Mit érdemes tudni erről a biztosítási formáról és miért hozta létre a Magyar Nemzeti Bank? Kinek éri meg ilyet kötni?

A nemzeti bank néhány évvel ezelőtt meghatározott egy feltételrendszert, aminek ha megfelel egy biztosító, megkaphatja a fogyasztóbarát minősítést. Ez jó a biztosítónak, mert ezáltal több ügyfele lesz és jó az embereknek, mert a minősítéssel rendelkező biztosítóknál olcsón köthetnek jó otthonbiztosítást. Ezt érdemes tudni a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokról (MFO).

biztosítás, otthonbiztosítás, fogyasztóbarát otthonbiztosítás
Már 12 biztosító kínál fogyasztóbarát otthonbiztosítást. Fotó: Pixabay.com

Ezért hozták létre az MFO-t

A nemzeti bank célja az volt, hogy a lakásbiztosítási piacon megtalálható termékek között megjelenjen egy olyan alternatíva, ami a feltételrendszerét tekintve a fogyasztók érdekeit képviseli. A vizsgálataik szerint ugyanis akad probléma a sima lakásbiztosításokkal ilyen szempontból. Például 2005-2022 között átlagosan 36 százalék volt a biztosítók kárhányada. Ez azt jelenti, hogy a befizetett biztosítási pénzek közel 50%-át költhették el a költségeikre és a profitjukra a biztosítók - olvasható a jegybank friss elemzésében. Ezen kívül az avult értéken történő kárkifizetés gyakorlatára is azonosított példát az MNB. Vagyis előfordult, hogy kevesebb pénzt fizettek a biztosítók, mint amennyi járt volna. Arról nem is beszélve, hogy az elhúzódó adminisztráció miatt gyakran csak időben jelentősen elhúzódva történnek meg a kifizetések. És ha ez még mindig nem lenne elég, kiderült, hogy 2022-ben a lakásbiztosítási szerződések darabszáma mintegy 3,3 millió szerződésre csökkent vissza. Ez azt jelenti, hogy 1,2 millió hazai lakóingatlan nem rendelkezik semmilyen vagyonbiztosítással, vagyis négyből egy ingatlan biztosítatlan. Az ehhez hasonló gondok és a biztosítók közötti verseny élénkítése érdekében kidolgozták az MFO feltételrendszerét.

Mit érdemes tudni a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításról?

Az ilyen minősített biztosítások legnagyobb előnye, hogy a feltételrendszerük közérthető és áttekinthető, egyszerű és gyors az ügyintézésük és ügyfélbarát a kárrendezésük. A kárrendezésnek gyorsnak kell lennie (5-10 nap), a dokumentumoknak pedig egyszerűnek, áttekinthetőnek és közérthetőnek. Ilyen minősítést csak szigorú követelmények betartása mellett kaphat egy-egy biztosító. A nemzeti bank adja ki ezt a minősítést, és az ő oldalukon lehet megtalálni az összes ilyen biztosítást kínáló céget, sőt, össze is lehet hasonlítani az ajánlataikat egymással. Jelenleg a lakásbiztosítási piac bő 90%-a kínál MFO-t.

Mire nyújt alapból fedezetet egy ilyen biztosítás?

Az MFO alapcsomagja elemi károkra, illetve egyéb, a háztartásokat egzisztenciájukban alapvetően veszélyeztető tipikus kockázatok (pl. betörés, csőtörés) ellen nyújt fedezetet. Az alapcsomag tartalmát az MNB egységesen, kötelezően határozta meg a biztosítóknak, családbarát, zöld és digitális szempontokat is figyelembe véve. Kiegészítő fedezetként viszont a lakáshoz közvetlenül kapcsolódó, gyakoribb káresemények is biztosíthatók.

Paneltűz Újpalota
Már 12 biztosító kínál fogyasztóbarát otthonbiztosítást.

Kinek éri meg ilyen otthonbiztosítást kötnie?

Akinek egyáltalán nincs lakásbiztosítása vagy akinek van, de szeretne gyorsabb ügyintézést, átláthatóbb szerződéseket, a meglévő biztosításhoz képest magasabb összegű kárkifizetést, rendkívüli kárfelmérési és kárrendezési eljárást és fogyasztóbarátabb elbánást.

Mennyibe kerül most egy ilyen biztosítás?

Egy alap MFO- biztosítás éves ára, ha egy 40m2 budapesti lakást veszünk alapul, 12.500 és 33.500 forint között mozog, így akár havi 1000 forintból is megköthető és a következő káreseményekre terjed ki: tűz, füst és koromszennyezés, robbanás, villámcsapás és annak hatása, viharkár, felhőszakadás, jégverés, hónyomás, árvíz, földrengés, földomlás, beomlás, idegen jármű ütközése, idegen tárgy rádőlése, vízkár, betörés, rablás, rongálás, üvegtörés és felelősségbiztosítás.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

ripost.hu

4 csillagjegy, akikre április végén nagy harc vár! Érdemes készülniük

vg.hu

Orbán Viktor elmondta, mi Karácsony Gergely igazi bűne

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért

INSIDER

Fontos figyelmeztetés: így soha ne töltsd a telefonodat