Létrehozva: 2023.06.25.

Vakációs balesetek: minden gyereknek van állami biztosítása, de mire és mennyit fizet?

Sokan nem tudják, de az állam 20. éve nyújt ingyenes balesetbiztosítást minden 3 és 18 év közötti gyermeknek. Mit fedez és mennyit fizet ez a biztosítás és hogyan lehet felvenni a pénzt? Most kiderül!

2003-ban jelent meg az a kormányrendelet, ami a 3-18 éves gyerekekre államilag kötött balesetbiztosításokról szól. Ennek értelmében mindegy gyermek jogosult egy bizonyos összegre, ha balesetet szenved. Mennyi ez az összeg és mire terjed ki az úgynevezett gyermek- és ifjúsági balesetbiztosítás? Érdemes mellé kiegészítő biztosítást kötni? Ezekre a kérdésekre kerestük meg a választ!

kerékpár baleset, biztosítás
Mit fedez és mennyit fizet az állami balesetbiztosítás? Fotó: Pixabay

Sok a baleset nyáron

A tanév lezárulta után fokozottabb veszélynek lehetnek kitéve a gyerekek. Többet sportolnak a szabadban, előkerülnek a kerékpárok, a görkorcsolyák. A korábbi években egyértelműen megnőtt az iskolai szünidőkben a gyerekbalesetek száma, most már nincs így, egész évben történnek ilyen események - közölte a Bank360.hu-val a Groupama Biztosító. Ezekre a helyzetekre pedig nem árt anyagilag is felkészülni, például balesetbiztosítást kötni.

Az állami gyermek- és ifjúsági balesetbiztosításról

20 éve nyújt az állam ingyenes balesetbiztosítást minden 3 és 18 év közötti gyermekeknek. Ez a biztosítás nem csak az iskolákban, óvodákban elszenvedett balesetekre vonatkozik. Történjen a szerencsétlenség bárhol, bármikor, a Föld bármelyik országában, az állam által megbízott biztosító fizet, de csak ha bejelentjük az estet. Nem terjed ki azonban minden élethelyzetre, illetve 20 éve nem változtattak a fedezeti díjakon sem, ezért nem árt mellé egy üzleti balesetbiztosítást is kötni. Ilyen kiegészítő gyerekbiztosítás már havi néhány száz vagy ezer forintért is köthető.

Mennyit fizet az állami balesetbiztosítás?

Csonttörés esetén például 3000 forintot, baleseti halálnál 200 000 forintot, 1-9 százalékos rokkantság között ugyancsak 3000 forint a kártérítés, 10-29 százalék között 50 000 forintot kapnak a szülők, 30-100 százalék között pedig 300 000 forint biztosítási összegnek a rokkantság fokával megegyező százalékát.

Trambulin játszóház park sablon, baleset, gyerek
Sok gyermekbaleset történik nyáron. Illusztráció: Pexels

Hol kell bejelenteni, ha balesetet szenvedett a gyermek?

Az általános gyermek- és ifjúsági biztosításra pályázniuk kell a biztosítóknak. Jelenleg a Groupama és a CIG Pannónia nyújtja ezt a szolgáltatást, így nekik kell jelezni, ha balesetet szenvedett a gyermek. Előbbinél elektronikusan itt lehet bejelentést tenni, utóbbinál pedig ezeken az elérhetőségeken.

Ennyiért lehet kiegészítő biztosítást kötni

Mivel az állami balesetbiztosítás nem fizet túl sokat, érdemes mellé egy kiegészítő biztosítást is kötnie a szülőknek, hogy a gyógyszerek, kezelések árát mérsékelhessék. Több hazai biztosítónál is meg lehet ezt tenni, például az állami tanulóbiztosítást nyújtó Groupamánál és a CIG Pannóniánál is. A CIG például most készül elindítani egy új termékét, amelynél 990 forintos havidíjért az összes gyerekre köthet balesetbiztosítást a család. Az Aegon is többféle egészség- és balesetbiztosítást kínál gyerekeknek. A KID csomagok havidíja például 2-5000 forint között mozog, de vannak olcsóbb gyerekbiztosítások is, az online elérhető gyermek csomagok akár havi 650 forintos díjtól, a Z generációs csomag pedig akár 1000 forintos havi díjtól megköthetők ennél a biztosítónál. A Generalinak is van több biztosítása, ezek közül a Szimba 0-25 éveseknek szóló tanulóbiztosítás, aminek éves díja 3-15 ezer forint között van, és egy csonttörésnél akár 40 ezer forintot is fizet, baleseti rokkantságra pedig a legnagyobb biztosítási összegnél már 3,5 millió forint a maximális térítés. Az Uniqa a felnőtteknek szóló balesetbiztosítás mellé kínálja a gyerek kiegészítőt havi 660-750 forintért. Az Unionnál ugyancsak a felnőtteknek szóló életbiztosítás mellé vásárolható a gyerekekre szóló kiegészítő balesetbiztosítás évente 1785 vagy 3150 forintért.

 

origo.hu

Újabb részletek derültek ki a rákkal küzdő Tompos Kátya állapotáról

origo.hu

Lengyelország evakuálására készül a lengyel védelmi miniszter

mindmegette.hu

Ezzel a magyaros menüvel várják Budapesten Hszi Csin-pinget, a kínai elnököt

ripost.hu

„A kilátástalanság, a kérdés, mi lesz velem” - Megmérgezték, megvakult a Házasság első látásra szereplője

hirtv.hu

Míg Magyarországot bírálja Brüsszel a kínai elnök látogatása miatt, addig Franciaországot nem kritizálja + videó

origo.hu

Órákon belül hatalmas napkitörés éri el a Földet

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. május 11-12.: Most kell lassítani

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Egy korszak lezárul: válogatott csapatkapitánya elhagyja a Fradit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Egyre olcsóbbak a hitelek - mit és hol érdemes felvenni? Megmutatjuk!

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Erre figyelj nyaralás előtt és alatt: nem csak az akciókkal lehet pénzt spórolni!

MANI

Felejtsd el a csekket! Így fizetheted be otthonról a számlákat!

MANI

Még a hőség előtt jó, ha tudjuk - itt találhatók közkutak az országban!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal