Létrehozva: 2023.06.16.

Erre figyelj, ha nyári táborba megy a gyermeked!

Kezdődik a 11 héten át tartó nyári szünet. Ebben az időszakban sok szülő küldi valamilyen nyári táborba a gyermekét. A következő tanácsok nekik szólnak!

Még bőven akad olyan nyári tábor, ahol nem teljes a létszám és várnak még jelentkezőket. Aki tábort keres a gyermeke számára, a lehetőségek tárházával találhatja szemben magát, mind a táborok tematikáját, mind a tartamát illetően. Legyen szó bármilyen táborról is, nem árt megfontoltan és körültekintően eljárni, amivel a kockázatot minimalizálhatunk és sok problémát megelőzhetünk

tábor
Ha táborba megy a gyerek, kössünk írásban szerződést Fotó: Ripost

Ki tarthat legálisan gyermektábort?

Jelenleg azonban semmiféle feltételrendszer nincs felállítva arra vonatkozólag, hogy ki tarthat nyári tábort. Így nincs például képzettségre vagy tapasztalatra vonatkozó elvárás, sem pedig alkalmassági teszt. Annyi biztos csak, hogy a korábban többségben lévő számla nélküli táborok most már kisebbségbe szorultak. A folyamatos fogyasztóvédelmi ellenőrzéseknek köszönhetően kevesebb, mint harmadára szűkült a nem legális táborszervezők köre. A nem ügyeskedő táborszervező ad számlát, leinformálható és az előre megszervezett programok mögött működő cég, egyesület vagy más civil szervezet van.

Midig kössünk írásban szerződést!

Bár a gyermektáborok esetén nem kötelező az írásbeli szerződéskötés, ha egy mód van rá, ragaszkodjunk hozzá. Egy kellő részletezettségű, aláírással ellátott szerződés birtokában sokkal könnyebb eljárnunk egy eseteges probléma felmerülésekor.

Őrizzük meg a kapott tájékoztatókat!

Sajnos előfordulhat, hogy a táborban végül nem valósulnak meg az előre beharangozott programok, vagy felmerülnek olyan plusz költségek, amiről korábban nem kaptak a szülők tájékoztatást. Ezért érdemes a költségeket illetően teljes körű írásbeli tájékoztatást kérni és a kapott tájékoztatót megőrizni. A beígért és kifizetett programok, az étkeztetés és a szállás kapcsán szintén célszerű megőrizni minden rendelkezésre álló dokumentációt, hogy egy esetleges vita esetén könnyedén hivatkozni tudjunk annak tartalmára.

Mit tegyünk, ha nem vagyunk elégedettek egy táborral?

Amikor egy új, vagy számunkra ismeretlen táborba visszük a gyermekünket, nem tudhatjuk előre, hogy a hangzatosnak tűnő programok milyen minőségben valósulnak meg. Sajnos előfordulhat, hogy nem leszünk maradéktalanul elégedettek, ilyenkor érdemes mielőbb panaszt tenni a tábor szervezőjénél, nem csak szóban, telefonon, hanem írásos, dokumentált formában is. Kellő részletezettséggel leírva azt is, hogy mivel nem vagyunk elégedettek, és a kapott tájékoztatók alapján mi az, amit elvártunk volna a programok megvalósítása kapcsán.

tábor
Sokféle tábor közül lehet idén választani. Fotó: Ripost

Mi történik a panasztételt követően?

Amennyiben a megígért és kifizetett programok nem valósulnak meg, vagy azok minősége elmarad az elvárhatótól, árleszállításra tarthatunk igényt. Jó hír, hogy amennyiben a tábor szervezője a panaszunkat elutasítja, vagy nem vizsgálja ki és arra érdemben nem válaszol, a vármegyeszékhelyeken működő békéltető testülethez fordulhatunk az igényünkkel-írja a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ).

Mi történik, ha nem tud elmenni a gyerek a táborba? Ilyenkor is jár vissza pénz?

Ha a tábor teljes körűen megvalósul, de a gyermek családi okból nem tud azon részt venni-lebetegszik, nem érzi jól magát a táborban és hazamegy- a befizetett tábor díja nem jár vissza automatikusan. Az ilyen helyzetekre a különböző táborok különböző megoldásokat alkalmaznak. Találkozhatunk olyan táborral, amelyik semmit nem fizet vissza a fenti esetekben, de olyannal is, amelyik egy bizonyos összeg visszafizetését vállalja. Erről a kérdésről tehát mindenképpen érdemes előzetesen tájékozódni a tábor szervezőjénél és a kapott választ lehetőleg dokumentált, írásos formában megőrizni.

Sok gyermek megy valamilyen nyári táborba

Tavaly 225.000 gyermek töltött legalább egy hetet valamilyen táborban, idén ez 230.000 fog nőni a Táborfigyelő szerint. Azok a szülők, akik így tudják megoldani a gyermekük napközbeni felügyeletét, mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk: egy napközis tábor átlagára idén 45.000 Ft hetente, az ottalvósoké pedig 70.000 Ft. A költségek megfizetésében az nyújthat némi segítséget, hogy egyre több táborszervező nyitott a SZÉP-kártya elfogadására. Idén már tíz táboroztatóból közel négy elfogadja ezt a béren kívüli juttatást is.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félelmetes katonai szövetség jött létre a NATO ellen

origo.hu

Már az Egyesült Államok sem tagad, itt a háborús beismerés

borsonline.hu

Ismét igaza lett Baba Vangának: valóra vált, amitől mindenki tartott

magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

ripost.hu

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

hirtv.hu

Reagált a szakmai stáb és a vezetőség is a Veszprém BL-búcsújára

origo.hu

Hatalmasat csalódott: megrázó élményeiről mesélt a TV2 sztárja

ripost.hu

Kitálalt a válóperes ügyvéd: ezt 5 szakmájú férfit kerüljétek el, ha hosszú házasságot akartok

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Sokarcú lesz a tavasz folytatása: köd, zápor, napsütés, és erős szél is lehet

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki