Létrehozva: 2023.07.03.

Nyaralás Horvátországban: mire elég az európai egészségbiztosítási kártya?

Ha külföldi tartózkodásunk alatt orvosi vagy kórházi ellátásra szorulunk, sokat segít, ha van nálunk európai egészségbiztosítási kártya. Mit fedez és mit nem Horvátországban ez a kártya? Utánajártunk!

Az európai egészségbiztosítási kártyát nem csak azért érdemes a nyaralás előtt beszerezni, mert ingyenes az igénylése, hanem mert ha nálunk van, egyszerűbben vehetünk igénybe egészségügyi szolgáltatásokat. Mi történik, ha enélkül a kártya nélkül megyünk orvoshoz Horvátországban? Kell-e fizetni az ottani ellátásért és ha igen, mennyit? Utánajártunk!

Horvátország, nyaralás, tengerpart, kikötő, hajó
Nem elég a EEK-kártya, biztosítás is kell Horvátországba? Fotó: Shutterstock

Mire jó az európai egészségbiztosítási kártya?

Az uniós állampolgárok egy másik uniós országban való tartózkodás esetén jogosultak minden olyan orvosi ellátás igénybevételére, ami nem várhat addig, míg hazatérnek a saját országukba. Például ha Horvátországba utazunk, ugyanolyan jogok illetnek meg minket az egészségügyi ellátás tekintetében, mint azokat, akik ott élnek. Éppen emiatt előfordulhat, hogy egy olyan szolgáltatásért, ami Magyarországon fizetős lenne, nem kell fizetnünk külföldön, de ennek a fordítottja is. Éppen ezért utazás előtt érdemes utánanézni, milyen alapellátások járnak ingyen a célországban élőknek.

Mikor nem használható az EEK-kártya Horvátországban?

  • A kártya nem érvényes, ha egy kezelés miatt utazunk oda.
  • Ha életvitelszerűen tartózkodunk az országban.
  • Ha nincs Magyarországon érvényes egészségbiztosításunk.
  • Ha eltelt a kiállítástól számított 36 hónap.
  • Ezeken kívül a kártya nem fedezi a magánegészségügyi ellátásokat, a mentési műveleteket és a hazaszállítás költségeit, valamint a fizetendő vizitdíjakat vagy önrészeket.

Így lehet kártyát igényelni

Magyarországon az európai egészségbiztosítási kártyát kormányhivatalokban, kormányablakokban vagy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK) lehet igényelni. Az ehhez szükséges papírt le lehet adni személyesen, meghatalmazott személy segítségével vagy ügyfélkapun keresztül, elektronikusan is. Az igénylés mindenki számára ingyenes és az is, ha a lejárt kártyát újítjuk meg. A EEK kártya 3 évig érvényes. Ha külföldre utazunk, mindig vigyük magunkkal, a kártya ugyanis igazolja, hogy biztosítva vagyunk az EU valamelyik tagországában.

Európai Egészségbiztosítási Kártya, EEK, egészségbiztosítás, kártya
Nem elég a EEK-kártya, biztosítás is kell Horvátországba? Fotó: Ascannio / Shutterstock

Indulás előtt érdemes utánanézni, hogyan működik az adott ország egészségügye

Az egészségügyi ellátórendszer mindegyik uniós országban más és más. Egyes országokban közvetlenül az orvosnál, illetve a kórházban kell fizetni a vizsgálatért/kezelésért, akkor is, ha itthon ez nem így működik. Aki tájékozódni szeretne a célország egészségügyi rendszeréről, itt megteheti. Azt is fontos tudni, hogy az európai egészségbiztosítási kártyát csak az állami ellátórendszerrel szerződésben álló orvosok és kórházak fogadják el – a magánegészségügyi ellátást a kártya nem fedezi.

Így működik az orvosi ellátás Horvátországban

Ha megbetegszünk vagy kórházi kezelésre szorulunk Horvátországban, fontos, hogy olyan orvoshoz, kórházhoz forduljunk, amelyik szerződésben áll a horvátországi egészségbiztosítási pénztárral (Hrvatski Zavod za Zdravstveno Osiguranje, röviden HZZO), mivel az ellátás csak ebben az esetben térítésmentes. Önrészt azonban így is fizetni kell. Ez az NNK tájékoztatása szerint az ellátási költségek 15%-a, kórházi ellátás esetén pedig a költségek 30%-a. A HZZO-hoz tartozó egészségügyi ellátóhelyek és orvosok listája itt található.

Mit tegyünk, ha EEK-kártya nélkül vettünk igénybe alapellátást Horvátországban?

Amennyiben nem volt kártyánk, ki kell fizetni az ellátás teljes összegét. Az erről kapott eredeti számlával pedig hazaérkezés után fel kell keresni a lakóhelyünk szerint illetékes kormányhivatalt, mert megtérítik a költséget, de csak azt, amennyibe az ellátás a kártya alapján került volna. Az igény benyújtására az ellátás igénybevételétől számítva 6 hónapunk van.

Mindig kössünk biztosítást is!

Sokan csak a külföldön alapellátást biztosító európai egészségbiztosítási kártyát viszik magukkal egy nyaralásra, pedig az láthatóan nem fedez minden költséget, így mindenképpen kössünk biztosítást, ha nyaralni készülünk. Azzal viszont nem árt tisztában lenni, hogy a biztosítás csak akkor térít helyettünk, ha az általa meghatározott időben és módon tájékoztatjuk őket. Például ha külföldön kórházba kerülünk, az első adandó alkalommal nekünk, a hozzátartozónknak vagy az orvosnak fel kell hívnia a biztosító asszisztencia szolgálatát és be kell jelentenie a káreseményt (ehhez kell a biztosítás kötvényszáma is). Ha így teszünk, a baleset vagy betegség következtében szükségessé váló kórházi kezelés esetén felmerült költségeket a biztosító közvetlenül rendezi a kórházzal. Ilyenkor az orvossal vagy a kórházzal egyeztetve az asszisztencia szolgálat garanciavállalási nyilatkozatot küld, amiben nyilatkozik, hogy vállalja a költségeket és közvetlenül az orvosnak vagy a kórháznak kifizeti, így minket a helyszínen nem terhel költség.

Mit fizet utólag a biztosító?

Nem árt, ha a biztosítás és az európai egészségbiztosítási kártya mellé némi pénzzel is készülünk a nyaralásra, mivel van, amit nekünk kell előre megfinanszírozni és a biztosító csak utólag téríti meg. Ilyen például a gyógyszerek, kötszerek költsége, a fent említett önrész, de a kórházi számlát is csak utólag fizetik ki nekünk - és lehet, hogy nem is az egészet -, ha nem értesítettük a biztosítót időben.

 

origo.hu

Jelentős államok vezetőivel tárgyalt Vlagyimir Putyin

origo.hu

A világháborúról beszélt Putyin

borsonline.hu

Fergeteges gólyahír: megszületett kedvenc színésznőnk kisbabája

hirtv.hu

Nógrádi György is úgy látja, hogy egy világháború küszöbén állunk

metropol.hu

Házasság első látásra: Andris a tenyerén hordozza Petrát – Itt a bizonyíték

mandiner.hu

Nagy Ervinnek egy óra is elég volt Magyar Péterből – fontos döntést hozott

origo.hu

Katonák ezrei és tankok százai lepték el Moszkvát

mindmegette.hu

Ezzel a magyaros menüvel várják Budapesten Hszi Csin-pinget, a kínai elnököt

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

ripost.hu

Ezeknek a csillagjegyeknek szerelmet hoz a nyár, igy készülj fel!

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.feol.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Töltött káposztával vártuk a kínai elnököt Budapesten, ez volt a menü Orbán Viktor díszvacsoráján

INSIDER

Magyar Péter nőellenes kirohanásai egyre durvábbak, mutatjuk az eddigi listát

INSIDER

„Gyurcsány-árnyékkormány” vezeti ma Budapestet: Gyurcsány emberei herdálták el a budapestiek pénzét

INSIDER

Tragédia Szalántán: szerelmespár halt szörnyet a balesetben

INSIDER

Mindenüket elvesztették a szegedi robbanásban: megható módon próbálnak segíteni a dajkán és kisfián

INSIDER

Menczer Tamás: Magyar Péter ennél baloldalibb már nem is lehetne - Videó

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Karácsonyék kitiltanák az autók kétharmadát Budapestről