FITTFAZÉK

Semmi cukor, csak az íz: Málnás-chiamagos álomkeksz

Ez a mennyei málnás finomság egyáltalán nem tartalmaz cukrot és glutént. Ha diétázol, feltétlen ki kell próbálnod! Imádni fogod!
  • Szerző: Ripost

Nemcsak isteni finom, de akkor is elkészítheted, ha diétázol; ez a gluténmentes zabpelyhes süti nagyon könnyen elkészíthető, és szuperkönnyű. Nincs benne cukor, liszt és tojás, és olyan hozzávalókból készül, hogy még diéta alatt sem kell lemondanod az édes élvezetekről!

Hozzávalók:

A chiamagos málnadzsemhez:

  • 3 csésze friss málna
  • Édesítő - pl. Lovely Sweet - ízlés szerint
  • 2 evőkanál chiamag
  • fél teáskanál vaníliaesszencia

A zabpelyhes tésztához:

  • 1 chia tojás: 1 evőkanál chiamag és 4 evőkanál víz (ezzel a tojást helyettesíted)
  • 1/3 csésze olvasztott szűz kókuszolaj
  • 1/4 csésze tiszta juharszirup
  • 2 teáskanál Lovely Sweet édesítő
  • 1 teáskanál vaníliaesszencia
  • 2 és fél csésze gluténmentes zabpehely
  • 1/2 csésze zabliszt
  • 1 csésze mandulapor
  • fél teáskanál sütőpor
  • 1 nagy csipet finomított tengeri só vagy Himalája só

Elkészítés:

Chiamagos málnadzsem

Egy közepes lábasban öntsd össze a málnát, az édesítőt és a chiamagot. Kis lángon melegítsd, fedő nélkül 10-15 percig gyakori kavargatás mellett addig főzd, míg szét nem esik a málna, és a massza be nem sűrűsödik. Vedd le a tűzről, majd add hozzá a vaníliát. Öntsd át a masszát egy tálba, és tedd 15-20 percre a hűtőbe.

Tészta:

1. Készíts el a "chiatojást", vagyis keverd össze egy kisebb csészében a chiamagot és a vizet. Pihentesd, míg be nem sűrűsödik.

2. Egy nagyobb tálban keverd össze az olvasztott kókuszolajat, az édesítőt, a barnarizs-szirupot és a vaníliát. Ha a chiamag és a víz besűrűsödött, azt is öntsd hozzá.

3. Egyesével add hozzá a zabpelyhet, a mandulalisztet, a zablisztet, a sütőport és a sót, majd dolgozd össze egységesre. Kicsit ragacsos lesz, de ilyennek kell lennie.

4. A tészta 2/3-át tedd a sütőpapírral bélelt tepsire, és egyenletesen terítsd szét.

5. Ha a chiamagos málnadzsem kihűlt és megszilárdult, oszlasd szét a tészta tetején.

6. A maradék tésztát morzsold el a dzsem tetején.

7. 25-30 perc alatt süsd aranysárgára.

Amint kihűlt, már szeletelheted is!