Az sem nagy gond, ha kifogy a liszt, ettől még készíthetsz zseniális csokoládétortát.
Lisztmentes csokitorta
Hozzávalók:
20 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé
4 tojás
20 dkg cukor
Így készítsd el:
Olvaszd fel a vajat az étcsokival együtt gőz felett.
Keverd el a tojások sárgáját 10 dkg cukorral, és forgasd össze a csokoládés keverékkel.
Egy másik tálban verd kemény habbá a tojások fehérjét, és adj hozzá fokozatosan újabb 10 dkg cukrot, majd ezt is forgasd hozzá a csokoládés keverékhez.
Kivajazott tortaformában süsd 180 Celsius-fokon 45 percig, vagy addig, amíg összeáll.
Tálald tejszínhabbal, görög joghurttal vagy tejföllel, és leheletnyi porcukorral.
Ha nincs cukor
Édesítésre rengeteg mindent felhasználhatsz a hagyományos cukorhelyettesítőktől (eritrit, xilit, méz, édesítőszerek) a friss és aszalt gyümölcsökig, és az édes gyökérzöldségekig (pl. répa). Próbáld ki például a banánkenyeret, amelyhez a kicsit már túlérett banánokat is felhasználhatod.
Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokra, és bélelj ki sütőpapírral két őzgerinc- vagy gyümölcskenyér-formát.
Keverd össze a kókuszolajat vagy olvasztott vajat, az összetört, érett banánt, a kókuszreszeléket, a darált diót vagy mandulát, a lisztet, a sütőport, a vaníliakivonatot, egy csipet sót és a tojást.
Kanalazd a keveréket a sütőformákba, majd a tetejére tegyél karikákra vágott, vagy hosszában megfelezett banánt, és szórd meg fahéjjal. Süsd 35-40 percig, majd hagyd 5 percig sülni, mielőtt a rácsra borítanád.
Ha nincs tojás
A vegán sütirajongók számtalan módon tudják helyettesíteni a tojást. Keverj össze 1 evőkanál chiamagot vagy tört lenmagot 3 evőkanál vízzel, és tedd félre 15-20 percre. Ha összeállt, máris kész a tojáshelyettesítőd, ez a mennyiség egy tojásnak felel meg. Ha felvert tojásfehérje helyett van szükséged valamire, verd fel a csicseriborsó-konzerv levét, ugyanolyan kemény habot ad, mint a tojásfehérje. 3 evőkanálnyi csicseriborsólé egyenlő egy egész tojással, és két evőkanálnyi egy tojásfehérjével.
Ha nincs vaj
A legtöbb receptben egyszerűen cseréld fel a vajat növényi olajra. A legjobb az olívaolaj, de akár a napraforgóolaj is megfelelhet. Próbáld ki például ezt a túrós kuglófot.
Túrós-narancsos kuglóf
Hozzávalók:
25 dkg liszt
15 dkg cukor
2 tk sütőpor
25 dkg ricotta vagy túró
2 dl extra szűz olívaolaj
4 tojás
2 kezeletlen narancs héja vagy 2 tk szárított citromhéj
olaj a forma kikenéséhez
Így készítsd el
Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokra, és olajozz, majd lisztezz ki egy gyümölcskenyér- vagy kuglófformát.
Keverd el a lisztet a sütőporral, majd egy másik tálban törd össze a túrót, és keverd össze az olívaolajjal, végül pedig folyamatos keverés közben, egyenként add hozzá a tojásokat.
Kanalazd hozzá a nedves hozzávalókat a szárazakhoz, és keverd egyenletes tésztává. Végül add hozzá a citromhéjat, és ezt is keverd bele a tésztába. Végül kanalazd az egészet a formába.
Süsd 35-45 percig, amíg a belseje is megsül (szúrj bele egy szál spagettit, ha tisztán húzod ki, készen van a süti). Hagyd hűlni 20 percig, mielőtt a rácsra borítanád.
Ha nincs semmilyen tejtermék
Ha teljesen tejtermékmentes, mégis finom sütit szeretnél, próbáld ki Nigella mandarinos sütijét, amit nemcsak mandarinból, hanem narancsból is elkészíthetsz.
Főzd péppé a mandarint vagy a narancsot kevés vízzel körülbelül 2 óra alatt. Távolítsd el a masszából a fehér belső héjakat, majd botmixerrel turmixold simára.
Melegítsd elő a sütőt 190 Celsius-fokra, és vajazz ki egy kapcsos tortaformát.
Verd fel a tojást a cukorral, adj hozzá a darált mandulát, és egy teáskanál sütőport, majd keverd hozzá konyhai robotgéppel a narancsos masszát.
Öntsd a tésztát a tortaformába, és süsd egy órán keresztül, fóliával letakarva, hogy a teteje ne égjen meg.
Várd meg, amíg kihűl, és csak ezután vedd le róla a formát. A tetejére kevés citrom- vagy narancsléből és porcukorból kikevert mázat is kenhetsz.