Létrehozva: 2020.04.21.

Fantasztikus karanténsütik: Nem baj, ha nincs otthon liszt vagy tojás

Kifogytak a hozzávalókból? Egy percig se aggódj, abból is süthetsz, amit a kamrában találsz. Mutatjuk a recepteket és a trükköket!

Szerző Horváth Gabi

Ha nincs liszt

Az sem nagy gond, ha kifogy a liszt, ettől még készíthetsz zseniális csokoládétortát.

Fotó: Pixabay.com

Lisztmentes csokitorta

Fotó: Pixabay.com

Hozzávalók:

20 dkg vaj

10 dkg étcsokoládé

4 tojás

20 dkg cukor

Így készítsd el:

  • Olvaszd fel a vajat az étcsokival együtt gőz felett.
  • Keverd el a tojások sárgáját 10 dkg cukorral, és forgasd össze a csokoládés keverékkel.
  • Egy másik tálban verd kemény habbá a tojások fehérjét, és adj hozzá fokozatosan újabb 10 dkg cukrot, majd ezt is forgasd hozzá a csokoládés keverékhez.
  • Kivajazott tortaformában süsd 180 Celsius-fokon 45 percig, vagy addig, amíg összeáll.
  • Tálald tejszínhabbal, görög joghurttal vagy tejföllel, és leheletnyi porcukorral.
  • Ha nincs cukor

    Édesítésre rengeteg mindent felhasználhatsz a hagyományos cukorhelyettesítőktől (eritrit, xilit, méz, édesítőszerek) a friss és aszalt gyümölcsökig, és az édes gyökérzöldségekig (pl. répa). Próbáld ki például a banánkenyeret, amelyhez a kicsit már túlérett banánokat is felhasználhatod.

    Banánkenyér cukor nélkül

    Fotó: Pixabay.com

    Hozzávalók:

  • 125 gramm olvasztott vaj vagy kókuszolaj
  • 3 érett banán összetörve
  • 1 csésze darált dió vagy mandula
  • 1/2 csésze kókuszreszelék
  • 1/2 csésze liszt
  • 3 tojás felverve
  • 1 tk sütőpor
  • 2 evőkanál vaníliakivonat vagy vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • A tetejére még egy banán
  • 1 csipet fahéj
  • Így készítsd el:

  • Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokra, és bélelj ki sütőpapírral két őzgerinc- vagy gyümölcskenyér-formát.
  • Keverd össze a kókuszolajat vagy olvasztott vajat, az összetört, érett banánt, a kókuszreszeléket, a darált diót vagy mandulát, a lisztet, a sütőport, a vaníliakivonatot, egy csipet sót és a tojást.
  • Kanalazd a keveréket a sütőformákba, majd a tetejére tegyél karikákra vágott, vagy hosszában megfelezett banánt, és szórd meg fahéjjal. Süsd 35-40 percig, majd hagyd 5 percig sülni, mielőtt a rácsra borítanád.
  • Ha nincs tojás

    A vegán sütirajongók számtalan módon tudják helyettesíteni a tojást. Keverj össze 1 evőkanál chiamagot vagy tört lenmagot 3 evőkanál vízzel, és tedd félre 15-20 percre. Ha összeállt, máris kész a tojáshelyettesítőd, ez a mennyiség egy tojásnak felel meg. Ha felvert tojásfehérje helyett van szükséged valamire, verd fel a csicseriborsó-konzerv levét, ugyanolyan kemény habot ad, mint a tojásfehérje. 3 evőkanálnyi csicseriborsólé egyenlő egy egész tojással, és két evőkanálnyi egy tojásfehérjével.

    Ha nincs vaj

    A legtöbb receptben egyszerűen cseréld fel a vajat növényi olajra. A legjobb az olívaolaj, de akár a napraforgóolaj is megfelelhet. Próbáld ki például ezt a túrós kuglófot.

    Túrós-narancsos kuglóf

    Fotó: Pixabay.com

    Hozzávalók:

     

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 2 tk sütőpor
  • 25 dkg ricotta vagy túró
  • 2 dl extra szűz olívaolaj
  • 4 tojás
  • 2 kezeletlen narancs héja vagy 2 tk szárított citromhéj
  • olaj a forma kikenéséhez
  • Így készítsd el

  • Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokra, és olajozz, majd lisztezz ki egy gyümölcskenyér- vagy kuglófformát.
  • Keverd el a lisztet a sütőporral, majd egy másik tálban törd össze a túrót, és keverd össze az olívaolajjal, végül pedig folyamatos keverés közben, egyenként add hozzá a tojásokat.
  • Kanalazd hozzá a nedves hozzávalókat a szárazakhoz, és keverd egyenletes tésztává. Végül add hozzá a citromhéjat, és ezt is keverd bele a tésztába. Végül kanalazd az egészet a formába.
  • Süsd 35-45 percig, amíg a belseje is megsül (szúrj bele egy szál spagettit, ha tisztán húzod ki, készen van a süti). Hagyd hűlni 20 percig, mielőtt a rácsra borítanád.
  • Ha nincs semmilyen tejtermék

    Ha teljesen tejtermékmentes, mégis finom sütit szeretnél, próbáld ki Nigella mandarinos sütijét, amit nemcsak mandarinból, hanem narancsból is elkészíthetsz.

    Narancsos torta

    Fotó: Pixabay.com

    Hozzávalók:

  • 4 nagyobb mandarin vagy narancs
  • 6 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg darált mandula
  • 1 tk sütőpor
  • Így készítsd el:

  • Főzd péppé a mandarint vagy a narancsot kevés vízzel körülbelül 2 óra alatt. Távolítsd el a masszából a fehér belső héjakat, majd botmixerrel turmixold simára.
  • Melegítsd elő a sütőt 190 Celsius-fokra, és vajazz ki egy kapcsos tortaformát.
  • Verd fel a tojást a cukorral, adj hozzá a darált mandulát, és egy teáskanál sütőport, majd keverd hozzá konyhai robotgéppel a narancsos masszát.
  • Öntsd a tésztát a tortaformába, és süsd egy órán keresztül, fóliával letakarva, hogy a teteje ne égjen meg.
  • Várd meg, amíg kihűl, és csak ezután vedd le róla a formát. A tetejére kevés citrom- vagy narancsléből és porcukorból kikevert mázat is kenhetsz.
  • Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek