SZTÁR

Óriási megtiszteltetés érte az elhunyt magyar színész családját

A Balázs Béla-díjas magyar színmûvész, producer, forgatókönyvíró, a legendás Ötvös Csöpi megformálója volt.
  • Szerző: RIPOST

Tíz éve hunyt el és május 5-én lenne 77 éves Bujtor István. Nem akármilyen múltú és sikerű családba született a néhai művész 1942. május 5-én, Frenreisz István néven. Édesanyja a híres Gundel család tagja, akinek első házasságából született féltestvére, Latinovits Zoltán, míg öccse Frenreisz Károly neves rockzenész.

A Ridikül megemlékezéséből kiderül, hogy a Bujtor nevet apai dédanyai ükapja után vette fel. Nem készült művészi pályára, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem külkereskedelmi szakán szerzett diplomát. Azonban másodéves egyetemistaként szerepet kapott Máriássy Félix Karambol című filmjében, mely megnyitotta neki az utat a színjátszás felé. Több vidéki és fővárosi színházban is szerepelt, majd a Mafilmnél kötött ki.

Gazdag pályát tudhatott a magáénak, melyben számos színdarab-, film- és szinkronszerepben bizonyíthatott.

Egyik kedvenc karaktere volt Bromden, az indián (Kesey: Száll a kakukk fészkére művéből), a filmben is ő szinkronizálta ezt a figurát, később rendezőként is színpadra vitte ezt a művet. Megteremtette Ötvös Csöpi figuráját, mely máig nagyon népszerű, illetve Bud Spencer magyar hangja is ő volt.

A Tihanyi Apátságban Bujtor István születésnapja alkalmából május 5-étől ismét megtekinthető a Pogány Madonna-szobor, aminek alapján az azonos című Ötvös Csöpi-film is készült .

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Íme a trükk: így nem reped ki a bejgli!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?