LELKIZŐ

Ügynöke jelentette be: Elhunyt a felejthetetlen színésznő

Utolsó perceit egy párizsi kórházban töltötte, negyedik férje is vele volt.
  • Szerző: Doris

Hetvenkilenc éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Anna Karina, Az asszony az asszony és a Bolond Pierrot felejthetetlen hősnője – írja az Origo.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Profimedia

Anna Karina a francia újhullám nagy rendezőjének, Jean-Luc Godard-nak volt a felesége, múzsája, hét filmjében is szerepelt, többek között a Bolond Pierrot-ban is, Belmondóval.

Ügynöke, Laurent Balandras annyit közölt, hogy a színésznő egy párizsi kórházban halt meg a rák szövődményei miatt. Utolsó perceiben mellette volt negyedik férje, az amerikai rendező Dennis Berry is.

Franck Riester francia kultuszminiszter a színésznő halála kapcsán úgy fogalmazott, hogy a francia mozi elvesztette egyik nagy legendáját.

Anna Karina Koppenhágában született 1940. szeptember 22-én Hanna Karin Blarke Bayer néven. Családját apja korán elhagyta, egy ideig nagyszüleinél lakott, majd gyermekotthonban is. Tizenhét évesen költözött Párizsba, ahol később sikeres modellkarriert épített magának, és aminek köszönhetően megismerkedett első férjével is, a legendás francia rendezővel, Jean-Luc Godard-ral is. Hat évig voltak házasok, utána még háromszor ment férjhez.

1961-ben kapta legnagyobb filmszakmai díját, amikor a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjjal jutalmazták Az asszony az asszony című filmben nyújtott alakításáért. Az IMDb internetes filmadatbázis szerint karrierje során 83 alkotásban szerepelt színésznőként, utoljára 2008-ban, kétszer pedig rendezett is.

És ezeket olvastad már?