OLDALVONAL

Ne ma ünnepeld Puskást, ha tiszteled!

Öcsi bácsi pénteken lenne 89 éves, de csak szombaton ünnepelne. Amíg tudatánál volt, az egész világot átverte. Csak a betegsége idején leplezték le.
  • Szerző: Ripost

Nem csak fociválogatottunk jelenkorának legnagyobb egyénisége, Király Gábor, de a Goal.com játékán a világ focilegendáinak legjobbjának választott Puskás Ferenc is április 1-jén született. Az Aranycsapat kapitánya ma 89 éve jött világra - csakhogy egyre kevesebben tudják: a születésnapját mindig április 2-án ünnepelte!

Sokáig a lexikonokban, életrajzokban, hivatalos kiadványokban is másodika szerepelt a születési dátumaként. Hogy miért? Mert elseje a bolondok napja.

A Puskás című, 2005-ös életrajzi könyvből kiderül: Öcsi bácsi felesége, Erzsébet asszony látta a születési anyakönyvi kivonatban április 1-jét. A „hamisítás” vagy maga Puskás, vagy az édesanyja ötlete lehetett.

Ha utóbbi az igaz, akkor már Öcsi gyerekkorában eltolta a születésnapot, hogy megvédje fiát a cukkolásoktól, aki így sokáig nem is tudta, hogy valójában 1-jén született. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy a vagány, nagyszájú focista már az öltözőkben szokásos zrikálódás miatt kezdte megtagadni a valós dátumot.

Ennek már csak az is az oka lehetett, hogy Kispesten az ugratásokban legnagyobb ellenfelének bizonyult Czibor Zoltánt éppen Puskás nevezte előszeretettel „Bolondnak”. Nem akármilyen muníció lett volna a szélső számára, ha tudja, hogy Öcsi bolondok napján született.

A súlyos betegség idején bekövetkezett „leleplezés” óta a hivatalos születési dátum tehát 1927. április 1., így a megemlékezések többségét is mára időzítették. A puskas.com cikke szerint a kispesti önkormányzat a KöKi Terminál melletti Puskás-szobornál, a róla elnevezett felcsúti akadémia és intézet pedig a sírjánál, a Szent István Bazilikában tart koszorúzást, míg a felcsúti növendékek gyertyagyújtással emlékeznek rá.

A felsorolásból kimaradt, de a Honvéd-szurkolók Kispesten, a Puskás Ferenc utcában található Bozsik stadionban sem feledkeznek meg a klub legnagyobb alakjáról. Április 2-án, a Videoton elleni bajnoki meccs előtt és közben emlékeznek meg Kispest legendájáról, aki a lelátók mellett állt házak egyikében nőtt föl.

Itt nem a Puskás márkanév jogtulajdonosai, hanem a tőlük független Puskás Ferenc Alapítvány a szervező. Ennek munkájában 1989-től az alapító-névadó Puskás személyesen is részt vett, amíg az egészségi állapota ezt megengedte. Az ő szervezésükben tehát  április másodikát ünneplik születése napjaként, amint ahhoz Öcsi bácsi mindig is ragaszkodott.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?