OLDALVONAL

Félmilliárd forintból vadásznak Budapesten a csalókra

Az első ellenőrzések egyikét épp egy olimpiai bajnokunknál tartották.
  • Szerző: PB

Összesen hétszáz doppingellenőrzést folytatnak le majd a Budapesten és Balatonfüreden tartandó vizes világbajnokságon, ezekből ötszáz vizelet- és kétszáz vérvizsgálat lesz. A döntést Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezető igazgatója jelentette be. A szakember elmondta, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) kétmillió dollárt szán arra, hogy a résztvevőket a felkészülés során, versenyen kívül ellenőrizze. Ez több mint félmilliárd forintos keret.

A vizsgálatok már elkezdődtek, Gyurta Dánielhez, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottságának tagjához csütörtök hajnali öt órakor csöngettek be az ellenőrök.

"Az utóbbi időben csökkent a doppingoló sportolók előnye a tiszta versenyzőkkel szemben" - hangoztatta az olimpiai bajnok úszó.

Gyurta elmondta,  a NOB  egy olimpiai ciklus alatt 20 millió dollárt költ a doppingellenes tevékenységére.

Az úszó, Tiszeker Ágneshez hasonlóan, a Sportjus Magyar Sportjogász Társaság doppingellenes rendezvényén osztotta meg a gondolatait. Az eseményen szót kért Fazekas Attila Erik, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportigazgatásért és sportágfejlesztésért felelős helyettes államtitkára is. A szakember előadásában kiemelte, a magyar állam minden eddiginél nagyobb, több mint 400 millió forintos keretet biztosít  doppingvizsgálatokra. Fazekas elmondta, 2012 és 2016 között a sportágak közül idehaza a kajak-kenu produkálta a legtöbb doppingesetet.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?