KIAJOBB

Szem nem marad szárazon, Schumiról beszélt Lewis Hamilton

Lewis Hamilton vasárnap Michael Schumacher újabb rekordját javíthatja meg. Így alakult a korszakos autóversenyzők közös története, gyerekkortól a legendává válásig.
  • Szerző: vav

Lewis Hamilton sorra javítja meg Michael Schumacher rekordjait. Az F1 történetének két legeredményesebb pilótája között a korkülönbség miatt sosem volt nagy rivalizálás, de versenyeztek egymás ellen, sőt korábban is keresztezték egymást az útjaik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hamilton (balra) már kamaszként versenyzett Schumacher ellen
Fotó: AFP

A hétszeres világbajnok Michael Schumachernél 16 évvel fiatalabb Lewis Hamilton még csak hatéves volt, amikor a német pilóta bemutatkozott a Benetton istállónál a Forma–1-ben. Az első emlékeként azt idézte fel Schumiról, hogy három évvel később ő nyerte meg azt az imolai futamot, amelyen halálos versenybalesetet szenvedett Hamilton példaképe, Ayrton Senna (abban az évben, 1994-ben nyerte első világbajnoki címét Schumacher).

Aztán az első személyes találkozásuk is emlékezetes maradt az akkor már kamaszkorú brit tehetség számára. 2001 októberében, Schumi kerpeni „házi gokartpályáján” az akkor már négyszeres vb-győztes sztárvendégként beszállt az ott rendezett gokartverseny egy betétfutamára. Ő másodikként végzett, a 16 éves Hamilton pedig hetedikként.

„Emlékszem, váltott velem néhány szívélyes mondatot, ami nagyon jól esett. Arra azonban már nem emlékszem, hogy pontosan miről beszélgettünk. Kedves volt, úgy társalogtunk, mint pilóta a pilótával”

– emlékezett vissza a Bildben Hamilton, aki eztán már csak arra vágyott, hogy az F1-ben is versenyezhessen a német legendával.

Ez azonban sokáig nem adatott meg (csak számítógépes játékban körözött mindig Schumacherként a virtuális pályákon). Ő 2007-ben esett át a tűzkeresztségen a McLarennél, Schumi pedig éppen a 2006-os szezon végén vonult vissza. Aztán miután pályafutása második évét már minden idők legfiatalabb világbajnokaként zárta Hamilton, a német sztár 2010-es visszatérése után két évig végre versenyeztek egymás ellen – csakhogy Schumacher ekkor már nem volt a régi a Mercedesszel (futamot nem nyert, sorrendben a 9., 8., és a 13. helyen végzett a pontversenyben; csapattársa, Nico Rosberg mindhárom évben sokkal jobb volt nála).

Elöl Hamilton, mögötte Schumacher a 2010-es Magyar Nagydíjon, a Hungaroringen
Fotó: AFP

A 2013-ban őt váltó Hamilton ellenben azóta már a hetedik vb-címe felé menetel a csapatnál. A vasárnapi Portugál Nagydíjon a 92. futamát nyerheti meg, amivel egyedüli csúcstartóvá léne elő Schumacher árnyékából. Az év végén minden bizonnyal a hetedik vb-címével is beéri az eddig egyedüli rekorder Schumit.

Nem túrta ki Schumit a Mercedestől

A 2012-es szezon végén Lewis Hamilton éppen Michael Schumacher helyére kötelezte el magát a Mercedesnél. Azóta is tartja magát a pletyka, hogy Schuminak az ifjú titán miatt „mennie kellett”.

„Senki sem küldte őt nyugdíjba, ez egy teljesen világos folyamat volt, amit maga Michael irányított”

– mondta erről az istálló hajdani csapatfőnöke, Norbert Haug.

 

És ezeket olvastad már?