KIAJOBB

Komolytalan díj: miért felejtik el Hosszú Katinkát?

Messi spanyol bajnokként a világ legjobbja, de az Iron Lady három olimpiai aranya sem volt elég a jelöléshez. Nem számít a teljesítmény.
  • Szerző: ripost

Immár 21. alkalommal adták át hétfőn a Laureus-díjakat. A riói parádéja után is elfelejtett Hosszú Katinkának a 2019-es két világbajnoki címe, és a világ legeredményesebb sportolójaként megnyert összesen 47 aranyérme nem volt elég még a jelölésre sem.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

A berlini Laureus-gálán a Forma-1 hatszoros világbajnok autóversenyzőjét, Lewis Hamiltont, és Lionel Messi labdarúgót holtversenyben választották meg az év legjobb férfi sportolójának.

A női mezőnyben harmadszor első tornásszal, Simone Biles-szal ellentétben mindketten először kapták a „sport-Oscart”. Habár csak szombaton lesz meccse, a gálán személyesen meg sem jelent Messi elsőségét más nem is indokolhatja azon kívül, hogy öt sikertelen jelölése után egyszer kapja már meg ő is a díjat.

Messi a spanyol bajnoki trófeával – hol van ez a vb-aranyaktól?
Fotó: AFP

A szintúgy szimpátiaszavazásként felfogható hatodik Aranylabdájával, a 600. Barca-góljával és a spanyol gólkirályi címével indokolták a győzelmét. Pedig még a sportágában is sokan kétkedve fogadták Messi újbóli megkoronázását, hiszen az argentin válogatottal döntőbe sem jutott a Copa Américán; csapatkapitányaként csalással vádolta a kontinentális szövetséget, amiért három hónapra eltiltották; klubszinten pedig a BL-ben is csődöt mondott csapatával a Liverpool elleni elődöntőben.

Fotó: Getty Images

A Laureus-díjra előbb több mint ezer sportújságíró szavaz a világ minden tájáról, majd a hat legjobb közül a legendás sportolókból álló, 69 fős akadémia választja ki a győzteseket. Köztük például Franz Beckenbauer, Szergej Bubka, Emerson Fittipaldi vagy éppen Martina Navratilova.

Az akadémia két tagja, Michael Johnson (balra) és Boris Becker között Hamilton
Fotó: Getty Images

Ebben a rendszerben nem jutott még a jelöltek közé sem a 2016-os riói olimpia után a három arany- és egy ezüstéremmel taroló Hosszú Katinka – ellentétben kevésbé eredményes brit és amerikai kerékpárossal vagy atlétákkal.

Gondolhatnánk, hogy ha az Iron Lady akkor nem jutott még a legjobb hat közé sem, akkor az évek óta tartó káprázatos sikersorozata ellenére máskor sem lehet rá esélye. De a 2019-es évben ő volt a világ legeredményesebb sportolója, nemtől és sportágtól függetlenül.

Tavaly a 78 versenyéből 47-et megnyert, hasonló mérlegre egyetlen női vagy férfi sportoló sem volt képes. Mégsem kapott elég pontot a Laureus-szavazóktól még a hatba kerüléshez sem.

Amerikai túlsúly

Talán, ha Hosszú Katinka amerikai színekben gyűjtené az aranyakat, már a vitrinjében sorakozna pár Laureus-díj. Évekre visszamenőleg látszik: a sportteljesítményen túl sokat nyom a latban, ha valaki amerikai vagy a brit nemzetközösséghez tartozik. Most a legjobb hatból négy amerikai, a japán Oszaka Naomi pedig amerikai lakos.

A női jelöltek:

Simone Biles (amerikai, tornász) – 5 vb-cím
Allison Felix (amerikai, atléta) – 2 vb-cím
Megan Rapinoe (amerikai, labdarúgó) – vb-cím
Mikaela Shiffrin (amerikai, síző) – 2 vb-cím, Világkupa
Oszaka Naomi (japán, teniszező) – 2 Grand Slam-torna
Shelly-Ann Fraser-Price (jamaicai, atléta) – 2 vb-cím

 

Az idei Laureus-díjasok:

A legjobb férfi sportoló: Lewis Hamilton (brit, autóversenyző) és Lionel Messi (argentin, labdarúgó)
A legjobb női sportoló: Simone Biles (amerikai, tornász)
A legjobb csapat: dél-afrikai rögbiválogatott
Az év felfedezettje: Egan Bernal (kolumbiai, kerékpárversenyző)
Az év visszatérője: Sophia Flörsch (német, autóversenyző)
Az év extrém sportolója: Chloe Kim (amerikai, hódeszkás)
Az év fogyatékos sportolója: Oksana Masters (ukrán-amerikai, síző)
Az év sportszolgálati díjazottja: South Bronx United (amerikai)
Életműdíj: Dirk Nowitzki (német, kosárlabdázó)

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?