KIAJOBB

Amerika miatt éjszakázhatunk Hosszú Katinkáék tokiói döntőiért

Még a legtapasztaltabb úszóknak is föl van adva a lecke a feje tetejére állított olimpiai programmal. Főpróba márciusban, a Duna Arénában.
  • Szerző: vav

Öt és fél hónap múlva, július 25-én kezdődnek a tokiói olimpia úszóversenyei, ahol a legtöbb magyar siker ígérkezik. A hagyományosan esti döntőket kivételesen ottani idő szerint délelőtt rendezik, ezért itthon késő éjszaka kell fölkelnünk, hogy végigizgulhassuk Hosszú Katinka, Milák Kristóf és a többi úszósztárunk fináléit.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Még Hosszú Katinkának is szokatlan lesz a tokiói program
Fotó: MTI

A 2008-as pekingi olimpia után a 2020-as nyári játékok szervezői is behódoltak a sportágban (is) nagyhatalom Egyesült Államoknak: fenekestül felforgatják az úszóversenyek megszokott rendjét. A megszokott rendet felcserélve, tokiói idő szerint esténként rendezik az előfutamokat, másnap délelőttönként pedig az elődöntőket és döntőket – hogy az amerikai közönség főműsoridőben, New Yorkban például 21.30-tól szurkolhasson a tévék előtt.

Ez a távol-keleti helyszínen túl is jelentősen megnehezíti az úszók felkészülését. Nem mindegy ugyanis, hogy valakinek délelőtt vagy este kell csúcsra járatnia a szervezetét. Éppen ezért a Magyar Úszó Szövetség kivételesen ehhez igazítja az olimpiai kvalifikációs országos bajnokság (március 24-28., Duna Aréna) lebonyolítási rendjét is, hogy legjobbjaink élesben kipróbálhassák a feje tetejére állított programot.

Ekkor nézhetjük a közvetítéseket:

A tokiói Aquatics Centre július 25. és augusztus 2. között ad otthont az olimpia medencés úszóversenyeinek. Az első napon helyi idő szerint este 19 órától 21.30-ig – itthon: déli 12-től 14.30-ig – előfutamokkal kezdődik a program. A másodiktól a nyolcadik napig ott 10.30-tól (azaz nálunk hajnali 3.30-tól) két órán át sorjáznak az elődöntők és döntők, majd hazai idő szerint újra déltől rendezik a selejtezőket. A zárónapra értelemszerűen csak finálék jutnak a szokásos 3.30-as kezdéssel.

Ha valakinek, hát Hosszú Katinkának óriási tapasztalata van a versenyzésben szerte a világon, és ezzel együtt a különböző időzónák okozta nehézségek leküzdésében is. Csakhogy a fordított napi rutin neki is feladja a leckét. Habár Rio háromszoros bajnoknője úszott már a hasonló lebonyolítású pekingi játékokon is (15 éves kora, a 2004-es athéni olimpia tűzkeresztsége óta már az ötödik ötkarikás szereplésére készül), de akkor még nem volt érdekelt a döntőkben, hiszen 12. lett 400 méteres vegyesúszásban.

Most ennél lényegesen jobb szereplésre készül, amihez nagy segítségére lehet a „tokiói stílusú” budapesti ob.

„Szerintem nagyon jó döntés, hogy kipróbálhatjuk versenyen a délelőtti döntőket. Az ob előtt még a kétezer-nyolcas pekingi olimpián fordult elő hasonló. Akkor én még nem úsztam döntőt, úgyhogy nem kellett külön készülnöm rá”

– nyilatkozta Katka a szövetség Facebook-oldalán.

 

Magyar szempontból a legérdekesebb döntők:

A Hosszú Katinka legnagyobb (arany)éremesélyeinek számító 400 és 200 méteres női vegyesúszó-döntőit július 26-án (vasárnap) és 29-én (szerdán) rendezik. A több magyar úszónő – Hosszú mellett például Szilágyi Liliána és a világbajnoki címvédő Kapás Boglárka – egyik kedvenc számának, a 200 pillangónak a fináléja egy napra rá, 30-án (csütörtökön) következik. A férfi 200 pillangón a tavalyi vb-n szenzációs világcsúcsot repesztő Milák Kristóf fő számában is 29-én hirdetnek olimpiai bajnokot.

 

És ezeket olvastad már?