KIAJOBB

Óriási csaták jönnek, Hosszú Katinkáék ezért küzdenek

Habár 200 méter női pillangón négy olyan úszónk is van, aki éremesélyes lenne a tokiói olimpián, közülük a szabályok miatt csak ketten indulhatnak. Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána csatázik a helyekért.
  • Szerző: Ripost

Elképesztően szoros és izgalmas csatát hozhat a 200 méter női pillangó döntője a márciusi országos bajnokságon és a májusi Európa-bajnokságon. Mindkét versenyt a Duna Arénában rendezik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI/Illyés Tibor / MTI

A tét óriási, hiszen Sós Csaba szövetségi kapitány ezek alapján dönt majd az olimpiai indulókról. Jelenleg Hosszú Katinkának van a legjobb ideje (2:06.62), a második Kapás Boglárka (2:06.78), a harmadik Szilágyi Liliána (2:07.67), míg a negyedik Jakabos Zsuzsanna (2:07.98).

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka elmondta, még nem döntött a tokiói programjáról. Nehezíti a döntését, hogy az olimpiai programban a 200 pillangó elődöntője és a 200 vegyes fináléja között csak 45 perc szünet van. Ezért lépett vissza előbbitől Rióban.

„Egyelőre a 200 és a 400 vegyes fix – fogalmazott az Iron Lady. – Nagyon gondolkozom a pillangón, először viszont kvalifikálni kell, hiszen négyen vagyunk erős idővel. Ez a szám kemény, de a magyar lányok is kemények.”

Valóban rendkívül erős a magyar mezőny. Ott van Kapás Boglárka, aki tavaly aranyérmet nyert a világbajnokságon. Hosszú Katinka vb-bronzérmes és Európa-bajnok, míg Szilágyi Liliána januárban mindkettőjüket legyőzte Pekingben. Jakabos Zsuzsannáról sem szabad elfeledkezni, hiszen ő kétszeres Eb-ezüstérmes ezen a számon.

Sós Csaba szövetségi kapitány elmondta: azokban a számokban, melyekben kettőnél több A szintes magyar versenyző lesz, kijelöli a két indulót. A szakvezető tavaly a vb előtt ugyanígy járt el, így jelölte ki Kapás Boglárkát és Szilágyi Liliánát 200 pillangón az indulásra. Ezen később annak ellenére sem változtatott, hogy Hosszú Katinkának lényegesen jobb ideje volt Kapásnál. Utóbbi végül világbajnok lett, ami igazolta a döntést.

Ebből csak jól jöhetünk ki. Úgy fest, a 200 méter pillangó az Eb-n és Tokióban is magyar házi döntővel kecsegtet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?