SPORT

Forma-1: Kőkemény szabályok, börtön fenyegeti a lógós pilótákat

Ilyen futam sosem volt még a Hungaroringet. Most az egészség a legfontosabb.
  • Szerző: SK

“Idén nem a nézőszám, a jegyek eladása a fontos. Akkor leszünk sikeresek, ha mindenki egészségesen távozik tőlünk” – mondta Gyulay Zsolt kajakos olimpiai bajnok, a Hungaroring Zrt. elnök-vezérigazgatója. Teljesen igaza van, a jókora csúszással, két hete elkezdődött Forma-1-es világbajnoki sorozatban idén az a cél, hogy ha nézők nélkül is, de legalább futamok legyenek.

Lewis Hamilton konténere a Hungaroringen Fotó: Nemzeti Sport Török Attila

Ennek megfelelően a jogtulajdonos külön kérte a szervezőket, hogy a lehető legkevesebb ember legyen ott a futamokon, ez a korábbi százezres nagyság helyett most 2-3 ezer fő. A szervezők töbezer koronavírus-teszttel készülnek, emellett a helyi szabályokat is be kell tartani. Ezt érinti a stábtagok mellett a pilótákat is. Minden egyes ideérkező, pénzbüntetést és akár börtönt is kockáztat, ha megszegi a magyar szabályokat. A határt csak öt napnál nem régebbi, negatív teszttel léphetik át, és a Hungaroringen is be kell tartaniuk az intézkedéseket. Ennek megfelelően a brit, valamint az Európai Unión kívüli versenyzők és dolgozók csak a pályán felépített konténervárosban, valamint a hotelükben tartózkodhatnak. A szabályok megszegőire 15 000 euró pénzbírság és/vagy börtönbüntetés vár. Csak a pálya területén vagy a szállodában étkezhetnek, számukra a tömegközlekedés és a taxik használata is tilos. A korábbi megszokott rendezvények és partik tehát elmaradnak, a versenyzőkkel még csak véletlenül sem lehet találkozni.

Nézők nem lesznek a futamon
Fotó: Bors

Lewis Hamilton egyébként úgy nyilatkozott, hogy őt nem különösebben érinti a szabályozás, főként a pályán fog tartózkodni. „Ez egy kihívásokkal teli időszak, ami ez érthető, és komolyan kell venni a szabályozásokat, de mindenki így is tesz.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?