INSIDER

Újabb intézkedésekről döntött a kormány a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásáért

Az Operatív Törzs javaslatára korlátozza a határátlépést a kormány – ezt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be vasárnap délelőtt Budapesten. Vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az államokat. Külön kategóriába sorolják a magyar állampolgárokat és hozzátartozóikat, illetve a többieket. A magyar emberek biztonsága a legfontosabb, a kormány ezért mindent megtesz ami lehetséges, hogy megakadályozza a vírus visszatérését. Az Operatív Törzs javaslatára ezért hozták meg a következő intézkedéseket.
  • Szerző: Ripost

Mi, magyarok közös erőfeszítéssel az első csatát a vírussal szemben megnyertük, az életet újraindítottuk”- hangsúlyozta a miniszter.

„Hazánk egész Európában az egyik legbiztonságosabb ország lett a járvány szempontjából. A világban azonban nem mindenhol volt ennyire sikeres a védekezés, ezért a járvány sok helyen újra fellángol.
Most tehát meg kell védenünk a biztonságunkat. Meg kell akadályoznunk a vírus behurcolását külföldről. Csak akkor van esély arra, hogy az életünket korlátozó intézkedések újbóli bevezetését elkerüljük, ha a vírust a határokon kívül tartjuk.” – mondta el Gulyás Gergely.

A legkockázatosabb, vörös kategóriába került Európából Albánia, Bosznia-Herrcegovina, Észak-Macedónia, Montenegró és Ukrajna is.

Az EU-tagállamok közül sárga kategóriába került Románia, Portugália, Bulgária és Svédország. Továbbá az Egyesült Királyság és Kína is. Aki ezekből az országokból érkezik, az karanténba kerül és első negatív teszt után elhagyhatja a karantént, de kell még egy másik teszt is.

Horvátország egyelőre a zöld kategóriában van. Aki innen érkezik, azt szúrópróbaszerűen ellenőrzik.


MTI/Illyés Tibor

A kormány folyamatosan követi a fertőzöttségi adatokat és aggasztó jeleket látunk a környező országokban. Itthon az aktív fertőzöttek száma viszont csökken, ezt szeretnénk fenntartani – mondta Gulyás Gergely.

„Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország a járvány szempontjából. Meg kell védenünk a biztonságunkat, nehogy behurcolják külföldről a vírust” - hangsúlyozta.

A tranzitforgalom, a hivatalos út és az áruforgalom kivétel a szabály alól, de a határellenőrzés ebben az esetben is meglesz. Az országok egyes kategóriákba sorolását pedig folyamatosan vizsgálják felül.

És ezeket olvastad már?