tóth gabi
Kerüljön akármennyibe is a halbelsõség, a magyar ember mindenképpen halászlevet eszik karácsony este. Ezt használja ki sok halárus, akár 2000 forintot is emelve az amúgy sem olcsó halbelsõség árán.
Kerüljön akármennyibe is a hal és a halbelsőség, a magyar ember mindenképpen halászlevet tesz a karácsonyi asztalra. Ezt használja ki sok halárus, akár kétezer forintot is emelve az amúgy sem olcsó halbelsőség árán. Egy kiló pontyszeletért legalább 2200 forintot elkérnek. A Ripost hétvégén körülnézett a fővárosi piacokon.
Lassan már többet kérnek az ikráért meg a haltejért, mint az orosz kaviárért, mondogatják az emberek a piacon. Ám karácsony előtt mégis bármennyi pénzt megadnak a halászlé lelkének tartott halbelsőségért. Nem csoda, hogy két helyen, a Havanna lakótelepen és a Teleki téren, ahol négyezer forintért kínálták kilóját, már nem is lehet kapni. A többi piacon azonban megemelték az árat: öt-hatezer forintot is elkérnek a haltej, halikra kilójáért! A legolcsóbb ikrát és haltejet a kispesti piacon találtuk, ahol még mindig csak 3990 forintért adták kilóját, és még volt belőle.
- A belsőség amúgy is drága, mert nincs minden halban ikra, általában csak minden negyedik-ötödikben, de karácsony előtt elszabadulnak az árak – mondta a Ripost-nak Sinkáné Kisberk Rita, a kispesti piac egyik halárusa. - Mi úgy döntöttünk, nem emelünk, hanem ugyanannyiért adjuk a belsőséget és a halat, mint év közben. Miért büntessem a leghűségesebb vevőimet? Így biztos, hogy hozzám jönnek az ünnepek előtt is.
A boltját édesapjától örökölte, egészen kicsi lányként hétvégén már besegített édesapjának az árusításba.
- A karácsony a halasok ünnepe, hiszen a magyar ember még mindig ragaszkodik ahhoz, hogy szenteste hal legyen az ünnepi menü. De ezzel nem szabad visszaélni, túlzásokba esni – vélekedik Rita.
Egy másik kispesti halas azt mondja, bár emlegetik a vevők a kaviárt, venni mégsem vesznek belőle, a legolcsóbb, a halbelsőséggel egy árban lévő orosz kaviár sem kell senkinek.
- Be is veszem az ablakból, mert hiába van ott hetek óta, még egyetlen üveg kaviárt sem adtam el, rá se néznek - mondta.
Simkovitsné Halmai Tünde még az édesanyjától tanult halászlevet főzni. Amióta az eszét tudja, halászlé kerül az ünnepi asztalra, és ezen a hagyományon semmiképp sem változtat. Minden évben ő készíti a halászlét, pontosan úgy, ahogy kislánykorában megtanulta.
- Passzírozom, és természetesen jó sok belsőséget teszek bele, úgy jó! A gyerekeim nem szeretik a halat, csak az ikrát eszik meg, ezért sem hagynám ki belőle – mondta az anyuka, aki több piacon is körülnézett, és megdöbbent az árakon. – Az a benyomásom, hogy drágább a hal és a belsőség, mint a korábbi években, pofátlanul sokat kérnek érte. De az is igaz, hogy sosem sajnáltam érte a pénzt.
Hogy mi történt a halpiacon, hogyan tudunk spórolni, és milyen jó hír jön az ünnepek után, megtudja a hétfői Ripost napilapból!