POLITIK

Üldözött keresztényekről beszéltek a Hír Tv-ben

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár és III. József Ignác Younan antióchiai szír katolikus pátriárka a Hír TV megújult, Credo című műsorának első vendégeiként beszéltek a napjainkban is zajló keresztényüldözésről és arról, ahogy ezt sok nyugati országban figyelmen kívül hagyják.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

III. József Ignác Younan elmondta: az őskeresztények leszármazottainak szenvedéseiről az egész nyugati „haladó” média és a politika sem óhajt tudomást venni. A pátriárka hozzátette:

míg Szíriában felére, Irakban ötödére csökkent a keresztények száma az iszlám radikalizmus térhódítása révén.

A szélsőséges vallási csoportok térnyerése miatt a több mint egymillió keresztény mindegyike, így vagy úgy, üldözötté vált. Nem kellett ahhoz az Iszlám állam által megszállt területen élni, hogy egy keresztény család veszélyben legyen. 2014. augusztus 6-áról 7-re virradóra 120 ezer kereszténynek kellett drámai körülmények között elhagynia otthonát a két iraki városból, Moszulból és Ninivéből, hogy elmeneküljenek az Iszlám Állam erőszaka elől.

A pátriárka hozzátette: valójában más európai országokat is meglátogatok Magyarország mellett. Háromszor voltam már itt Magyarországon és általában csak a katolikus média az, amelyiket érdekli, hogy valójában mi történik nálunk. Érdeklődnek az életünk iránt és helyzetünk iránt a Közel-keleten. Nagyon szomorú, hogy ezt kell mondanom.

Teljesen nyilvánvaló, hogy vannak olyan tudósítók, akik odamennek és elmondják, hogy az Iszlám Állam fellépése következtében nagyon rossz a helyzet nálunk, de azt kell mondjam, hogy nagyon ritkán említik azt, hogy a keresztények azok között vannak, akiket a legjobban üldöznek.

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár hozzátette: „a mi tudomásunk szerint néhány év alatt kevesebb, mint felére csökkent a szíriai kereszténység. Még drámaibb volt a csökkenés Irakban. Itt 2004-hez képest kevesebb, mint egyötödére csökkent; másfél millióról kevesebb, mint háromszázezres lélekszámúra apadt a keresztény közösség. Olyan közösségről van szó, akik kétezer éven keresztül a kereszténység bölcsőjében voltak, és

ha a nemzetközi közösség nem tesz valamit, és nem teszi azt gyorsan, akkor a mi nemzedékünket éri az a szégyen, hogy 2000 év után a mi időnkben fog eltűnni a keresztény civilizáció, és a keresztény vallás bölcsőjéből a maradék keresztény ember.”

Az államtitkár hozzátette, hogy előfordult olyan kérdés is, amelyben nem értették, hogy ha a Közel-Keleten üldözik a keresztényeket, akkor miért mennek oda. Ez is jól mutatja, hogy bizonyos esetekben alapvető tájékozottság nélkül nehéz ismertetni az üldözött közösségek helyzetét egyes nyugati értelmiségi és politikai körökben. A liberális politikai narratíva egyrészről igyekszik elhitetni, hogy a kereszténység mint eszme az elnyomásra épül, emellett a politikai korrektség gátolja, hogy a hívő közösségek szenvedéséről beszélni lehessen a nagyobb nemzetközi fórumokon, ahogy történt ez az Európai Parlament egyik október végi ülésén is.

III. József Ignác Yonan pátriárka azt is elmondta, hogy

a vezető nagyhatalmak „geopolitikai opportunizmusa” helyett valódi megoldásra és megbékélésre lenne szükség, amit ha nem sikerül élérni, akkor nem sok esélye van a keresztényeknek a túlélésre.

A beszélgetést azzal zárta, hogy a keleti keresztények a Szűzanyához imádkoznak Magyarországért.

A teljes beszélgetés ide kattintva tekinthető meg.

 

Forrás: Hír TV

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?