POLITIK

Szivárványos tébolyda a gyerekeknél alkalmazott hormonterápia

Abigail Shrier, a neves Wall Street Journal újságírója oknyomozó kötetében szerepel, hogy a gyerekeknél alkalmazott hormonterápia által okozott számos biológiai hatás visszafordíthatatlan.
  • Szerző: Ripost7

Abigail Shrier, a neves Wall Street Journal újságírója oknyomozó kötetében szerepel (Irreversible Damage – magyarul: Visszafordíthatatlan kár), hogy a gyerekeknél alkalmazott hormonterápia által okozott számos biológiai hatás visszafordíthatatlan.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Twitter

Aggasztó, hogy kevés tudományos kutatás foglalkozik azokkal, akik megbánják kamaszkori döntésüket és vissza akarják fordítani azt. Nincsenek erre vonatkozó pszichológiai kutatások sem.

Abigail Shrier (Fotó: Twitter)

Az SWR német közszolgálati médium szerint az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt azon pubertás és annál fiatalabb korú gyermekek száma, akik nem érzik jól magukat biológiai nemükben. Münchenben, Berlinben, Hamburgban, Münsterben és Frankfurtban a szülő és a gyermek szakemberek segítségével eldöntheti, alkalmazzanak-e hormonterápiát. Az orvosok felírhatnak olyan gyógyszereket, amelyek a tízes éveik elején járó gyermekeknél megakadályozza a mell növekedését vagy visszaszorítja az arcszőrzetet.

Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A pubertás szüneteltetése „2-3 év döntési időt ad arra, hogy hogyan tovább”. A legtöbben azonban tinédzserkorban zöld utat adnak a gyerekeknél alkalmazott hormonterápia számára: tesztoszteront a kislányoknak, ösztrogént a kisfiúknak jeligével. Kiemelik, fontos már ekkor eldönteni, hogy mi legyen a termékenység fenntartásának lehetőségével. Van mód ugyanis petesejtek vagy spermiumok lefagyasztására is. De 16 évesen bárki dönthet úgy Németországban, hogy eltávolíttatja a melleit. A nemi szervek vagy a méh eltávolítását azonban csak nagykorúak kérhetik.

Képünk illusztráció (Fotó: shutterstock)

Egy gyermek életét egészében befolyásoló műtétekről és közbeavatkozásokról tehát kezdünk úgy beszélni, mintha a kiskorú egy tetoválást szeretne magára varratni. Azonban míg a varrás – még ha fájdalmasan is – eltüntethető, a nemváltoztatás örökre megmarad – írja a 7.

A témában számos megdöbbentő írást találsz a 7 július 27-én megjelent számában. Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?