INSIDER

Az életét kockáztatja, aki feketén vesz koronavírus elleni gyógyszert

Megdöbbentő hirdetésekbe botlott a Ripost az interneten: viszonylag olcsón, vény nélkül árulnak koronavírus elleni gyógyszereket. Lapunknak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója azt mondta: az egészségét, akár az életét is kockáztatja, aki otthon beszedi ezeket.
  • Szerző: Ripost

Megjelentek a koronavírus-járvány újabb vámszedői! Interneten reklámozzák például a Remdesivirt, amit egyébként a kórházakban infúzió formájában adnak a betegeknek, de rendelhetünk a hirdetés szerint akár Favipiravirt vagy Klorokint is – ez utóbbiról ráadásul bebizonyosodott, hogy súlyos szívritmuszavart okoz, a Remdesivirt pedig a kórházakban infúzióban adják, ami szintén gyanús lehet, ha online tablettát kínálnak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ilyen és ehhez hasonló oldalak hirdetik a koronavírus elleni gyógyszereket is, de már a szöveg gyanús lehet, hiszen néhol érthetetlen. Fotó: Ripost

Ezeket ráadásul úgy hirdetik, hogy bárki megvásárolhatja, méghozzá vény nélkül.

Fotó: Ripost

A honlapokra kattintva az ajánlatok többsége már eltűnt, azaz konkrét tartalmat és információt, hogy honnan rendelhetünk, ritkán találtunk. Ez többek között az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) köszönhető – árulta el lapunknak dr. Szentiványi Mátyás főigazgató. Kiemelte: a kollégáik folytatnak kifejezetten piacfelügyeletet, és amint olyan honlapba botlanak, ahol ilyen terméket hirdetnek engedélyek nélkül, azt azonnal megszüntetik.

Dr. Szentiványi Mátyás

„Nagy szükség van a lakosság együttműködésére is ahhoz, hogy ezek a bűnbandák eltűnjenek” – emelte ki a főigazgató. - „Gyanús lehet, hogyha „csodaszerként” állítják be a készítményt vagy azt hangsúlyozzák, hogy semmilyen mellékhatása sincs. A koronavírus elleni szerek esetében pedig azt szokták hangsúlyozni, hogy ez hiánycikk, és csak náluk elérhető. Az a legnagyobb baj, hogy ezek mind olyan gyógyszerek, amelyeknek az eredetije csak receptre kapható, kórházi körülmények között adható, szigorú orvosi felügyelet mellett. Ezek valahogyan egy ország hivatalos ellátási láncából vagy a gyártótól kerülhettek rossz kezekbe. De láttunk már olyat is, hogy a doboz az eredeti gyógyszeré volt, de nem az volt benne” – mondta el a -nak dr. Szentiványi Mátyás, majd hozzáfűzte: a társszervekkel együtt mindent megtesznek, hogy megakadályozzák koronavírus elleni gyógyszerekkel való fekete üzletelést, mégis nagyjából havonta előfordul, hogy újabb feketeárust lepleznek le.

Több millió hamis maszkot és tesztet is lefoglaltak

Közel kétezer rajtaütésre került sor a nemzetközi STOP akció keretében május 11. és július 12. között, melyben részt vett az OGYÉI, a NAV, az ORFK, valamint a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. Az akció keretében összesen 300 millió egység, illegális forrásból származó hamis, vagy lejárt szavatosságú gyógyszert, 47 millió hamisított orvosi felszerelést (maszk, kesztyű, tesztek, hőmérők, védőruhák) valamint 2,8 millió liter ellenőrizetlen forrásból származó kézfertőtlenítő gélt foglaltak le. Ehhez a NAV munkatársai 200 ezer járművet, 400 ezer személyt ellenőriztek, és Magyarországon 3,5 millió terméket foglaltak le vagy tartottak vissza.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?