POLITIK

Orbán Viktor: Aki gyors, az életet ment

A vakcinákról tárgyalt a miniszterelnök a cseh kormányfővel.
  • Szerző: Ripost

A koronavírus elleni vakcinákról, s azok beszerzéséről tárgyalt pénteken Orbán Viktor cseh kollégájával. A magyar miniszterelnök és Andrej Babis egyetértettek abban, életeket menthetnek azok, akik most gyorsan reagálnak.

A gyorsaságot nevezte a legfontosabbnak a koronavírus elleni vakcina beszerzésében Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, miután tárgyalt cseh kollégájával, Andrej Babissal.

„Aki gyors, életet ment, aki lassú, életet veszít” – fogalmazott a közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy ezért nem lehet Brüsszelre várni, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú.

„Tanulni akarunk egymástól, hogy hogyan tudjuk felgyorsítani a vakcinabeszerzést” – mondta a kormányfő, miután megosztotta cseh hivatali partnerével az orosz és a kínai vakcina beszerzésével kapcsolatos magyar tapasztalatokat. Arról is beszélt, hogy a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) gazdasági értelemben nagyon jól jöhetnek ki a járvány okozta megpróbáltatásból.

A miniszterelnök jelezte, hogy Szerbiában már tömegesen alkalmazzák a kínai és az orosz oltóanyagot, ezért megosztották a Szerbián keresztül gyűjtött tapasztalatokat is. Ezután arról beszélt, hogy a magyarok kiemelkedő arányban tartják be a szabályokat, ami szerinte attól van, hogy nemzeti konzultációt folytattak a korlátozásokról. Ezért lesz a nyitásról is egy külön konzultáció.

Majd az idő megoldja

Orbán kifejezte örömét amiatt, hogy Babissal ellentétben neki nem kell koalícióban kormányoznia, így „gördülékenyebb a döntéshozás”.

Az orosz oltással kapcsolatos bizalmatlanságot pedig „majd az idő megoldja”, mondta a miniszterelnök.

A koronavírus elleni oltóanyag nem politikai, hanem biztonsági kérdés, így a vakcina származási helye sem tehető politikai kérdéssé – hangoztatta Andrej Babis. A cseh politikus kijelentette: a legjobb oltóanyag az, amelyik biztonságos, és azonnal rendelkezésre áll.

Beszámolt arról, hogy részletes tájékoztatást kapott a magyar víruskezelésről, és arról is, hogyan zajlik Magyarországon azon vakcinák engedélyezése, amelyek használatát az Európai Unió még nem hagyta jóvá.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?