INSIDER

Már péntek hajnalban talpon volt Orbán Viktor – fotók

Magyarország miniszterelnöke sűrű nap elé néz, már kora reggel az operatív törzs ülésén vett részt.
  • Szerző: Ripost

A járványhelyzetben nem pihennek azok, akik az emberek megmentésén fáradoznak, az operatív törzs tagjai már péntek hajnalban összeültek, hogy megvitassák az elmúlt napok fejleményeit, és döntéseket hozzanak a járványhelyzet kapcsán.

A gyűlésen Orbán Viktor is részt vett. Erről maga a miniszterelnök számolt be a Facebook-oldalán néhány fotóval.

„Sűrű nap. Kezdésnek operatív törzs // A busy day. First up: Task Force” – olvasható Orbán Viktor bejegyzésében.

A miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy február közepén ismét indítanak egy nemzeti konzultációt – online formában – a nyitás kérdéseiről.

Közölte: ha lebonyolítja a kormány a februári nemzeti konzultációt, akkor „döntések születhetnek március 1-jével és április 1-jével, vagy április 3-ával, ami a húsvét”.

Konzultáció

„Indítunk egy nemzeti konzultációt február közepén.” mondta a miniszterelnök nem sokkal később a Kossuth rádióban.

„Az első hullám után már volt erre példa, akkor az emberek kinyilvánították a véleményüket. Amikor az első hullámot legyőztük nyár elejére, akkor nemzeti konzultációt indított a kormány. A nyáron tartott konzultációból kiderült, vannak, amiket kibírnak az embereket, vannak, amiket nem. Kibírják, ha bezárnak az éttermek, kávézók, mozik, de kibírhatatlan lett volna az óvodák, iskolák és munkahelyek bezárása. Ezért ezeket nem zártuk be.

Most, amikor nyitni kell, február közepe és március eleje környékén feltehetjük azokat az ezzel kapcsolatos izgalmas kérdéseket, amelyekre a vakcinabeszerzések nélkül eddig nem volt lehetőség.

Mivel vakcina érkezett, ezért a gazdaságvédelem átadta a helyét a gazdaság újraindulásának. Van arról egy vita, hogy a védekezés sikeres volt-e, de az eredményeket ő munkában méri, a kormánynak pedig sikerült megvédenie a munkahelyeket – fogalmazott Orbán Viktor.

Hatalmas fejlesztések

Április elején meghozzuk azokat a döntéseket, amelyek elsősorban a magyar oktatás- és kutatásfejlesztésről szólnak majd. Ezek alapján meghozhatjuk azokat a döntéseket, amelyek során egy teljesen új, soha nem látott energetikai, gazdasági és agrárfejlesztés indulhat el.

A 2020-as évben a gazdasági mutatók alapján messze az élmezőnyben vagyunk, 5-6 százalékkal. Az osztrákok mindenképpen mögöttünk vannak, a németek lehetséges, de talán még a csehek is. Összességében a védekezésre fordított energiák jól térültek meg.

A bértámogatást előre fizetik a vendéglátósoknak

Kijelentette, a vendéglátósoknak igazuk van, a bértámogatás kifizetése lassan haladt. Utófinanszírozási rendszer volt kitalálva, de ez nem vált be, ezért jelenleg előre fizetés van. Február során valószínűleg minden pénzt kézhez vehetnek. A kkv-k számára 10 millió forintos hitelt nulla százalékos kamatozással biztosítunk 10 évre. A zárásnál és a nyitásnál is az fontos, hogy mit fogadnak el az emberek. Azok számára, akik védettek, mert beoltották őket, vagy átestek a betegségen, akkor számukra lehetséges, hogy gyorsabban történjen a nyitás. A konzultáció dönti majd el.Március közepén a harmadik kategória, tehát a 60 évnél idősebb regisztráltak valószínűleg mind megkapják az oltást. Tehát a legveszélyeztetettebbek védettek lesznek, legalábbis, akik regisztráltak oltásra.

Választási lehetőségek

A brüsszeli vakcinabeszerzés lassan halad. A jóindulatú olvasatom erről az, hogy a brüsszeli bürokraták számára az a legfontosabb, hogy minél olcsóbban szerezzenek be vakcinákat. Ez azért kulcskérdés számukra, mert később számon kérik őket – fogalmazott Orbán Viktor.

Kiemelte, nekünk, magyaroknak a pénz nem lényegtelen, de az életünk fontosabb. Ha arról kell dönteni, hogy kevesebbet, de olcsón, vagy többet, de drágán, mindig az utóbbit fogjuk választani. Talán ez Brüsszelben nem olyan nyilvánvaló, mint Budapesten.

Mindenki szabadságot szeretne és visszakapni az életét, ezért a kormányfő megérti a vendéglátósok nyomásgyakorlását az újraindítással kapcsolatban. Ennek ellenére óvatosan, felelősségteljesen, megfontoltan kell haladnunk.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?